Gaat corona de wereldeconomie harder raken dan de kredietcrisis?

Nieuwe recessie in aantocht?

Een nieuwe reeks economische prognoses geeft het beeld van een dramatische neergang van de wereldeconomie door de coronacrisis. Voor Duitsland en de Verenigde Staten voorzien sommige denktanks en bankiers een krimp die veel verder gaat dan de kredietcrisis van tien jaar geleden. Sommige experts voorzien zelfs een klap die de Amerikanen harder zal raken dan de Grote Depressie van de jaren dertig van de vorige eeuw.

In het kort

  • De prognoses voor impact van het coronavirus op de wereldeconomie zijn zeer somber.
  • Voor Duitsland en VS wordt zelfs een krimp verwacht die verder gaat dan kredietcrisis.
  • Door de ingrepen van overheden en centrale banken valt de vergelijking met 2009 gunstiger uit.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) was maandagavond duidelijk: de recessie die de wereldeconomie raakt zal vergelijkbaar zijn met die van de crisis in 2008, of erger. Al tachtig landen klopten bij de organisatie aan voor financiële hulp. Economen stellen de laatste dagen hun verwachtingen ook al opvallend snel naar beneden bij. Een week geleden ging het Duitse onderzoeksinstituut Ifo er nog van uit dat de Duitse economie in het slechtste geval dit jaar met 9% zou kunnen krimpen. Maandag hoogde het Ifo dat op naar 20%.

Voor Duitsland was het perspectief toch al niet rooskleurig omdat het herstel van de zware neergang van de industrie in 2019 in januari nog maar net, voorzichtig, op gang leek te zijn gekomen. Naarmate de samenleving verder op slot gaat en er meer fabrieken de poorten sluiten, vallen de inschattingen vanzelf somberder uit.

Een dramatische krimp van 7,2% à 20,6% komt volgens Ifo-voorzitter Clemens Fuest overeen met €255 mrd tot €729 mrd. Een vijfde van de economie eraf, in termen van bruto binnenlands product. Het is ongekend, maar opeens kan het. De kosten zouden, in het slechtste scenario, hoger uitvallen dan de overheidsconsumptie over 2019.

Cijferweek

Het zijn duizelingwekkende dimensies. Donderdag krijgen we een eerste inzicht hoe die voor Nederland kunnen uitvallen als het Centraal Planbureau met scenario’s komt voor de Nederlandse economie in tijden van corona.

Een dag later publiceert De Nederlandsche Bank haar jaarverslag over 2019. Formeel is dat niet het moment om voorspellingen over de economie te doen, maar het kan niet anders of president Klaas Knot zal dit keer met ten minste een kwalitatieve duiding komen van de te verwachten schade.

Dinsdag komen de voorlopige cijfers over de activiteiten van de inkoopmanagers in de eurozone, Duitsland en Frankrijk. Dat is altijd al de beste vooruitlopende indicator van de economische ontwikkeling. Naar verwachting is het voorlopige cijfer gebaseerd op tot en met 20 maart verzamelde gegevens. Dan is het behoorlijk actueel en geeft kan het enig eerste inzicht geven over hoe hoog de schade in Europa kan oplopen. De verwachting is, uiteraard, een forse terugval van de index.

China

Buiten Europa liegen de inschattingen van de schade er evenmin om. China moet rekenen op de laagste groei sinds 1976, het laatste jaar van de beruchte Culturele Revolutie. Maandag kwamen er slechte cijfers af over de industriële productie, detailhandelsverkopen en investeringen in januari en februari.

Persbureau Bloomberg meldde dat een groot aantal analisten daarop de verwachtingen voor de Chinese economie verder heeft verlaagd. En waar aanvankelijk door het begin van de corona-uitbraak in China elders inde wereld de vrees bestond dat het virus tot grote verstoringen van de aanvoer van goederen uit China zou leiden, denken de analisten inmiddels dat het weer opstarten van de Chinese economie wel eens zwaar gehinderd zou kunnen worden door toeleveringsproblemen vanuit andere economieën aan China.

VS

Ook voor de VS rolt de ene negatieve verwachting over de andere. Een van de somberste is van de president van de centrale bank van St. Louis, James Bullard. Hij zegt een werkloosheid van in het tweede kwartaal 30% van de beroepsbevolking te verwachten. Ter vergelijking: tijdens de Grote Depressie in 1933 werd een piek van 24,5% gehaald en in de Grote Recessie van 2009 van 10,2%.

Nu zei Bullard dit op zondag, toen regering en Congres volop bakkeleiden over een steunpakket voor de economie, waar men trouwens niet uitkwam. Maandag openden de aandelenbeurzen in de VS opnieuw lager doordat overeenstemming nog steeds uitbleef. Maar ook de zakenbanken Morgan Stanley en Goldman Sachs voorzien voor het tweede kwartaal een zeer diepe recessie.

Slechter dan 2009

Alles wijst erop dat in het tweede kwartaal de dreun harder zal zijn dan in het eerste van 2009, het slechtste kwartaal van de Grote Recessie. Het Nederlandse bbp daalde dat kwartaal met 3,6%, na twee kwartalen met een geringe krimp. De meeste ontwikkelde economieën kwamen uit op een krimp van 3% à 4%. Nederland zat met 3,7% iets aan de hoge kant omdat de internationale handel een harde tik kreeg. Om die reden viel de neergang voor de Duitse economie in 2009 nog iets hoger uit.

Jan Hatzius van Goldman Sachs gaat nu al uit van een krimp van de wereldeconomie met 1% dit jaar, waarmee de neergang die van 2009 zou overtreffen. Hij veronderstelt, zoals alle analisten op dit moment, een krachtig herstel in de tweede jaarhelft. Waarbij de vergelijking met 2009 in één opzicht gunstiger uitvalt: overheden stellen ruim begrotingsgeld beschikbaar om de schok op te vangen en de centrale banken voeren een ruimgeldbeleid van een type dat geen sciencefictionauteur in 2009 voor zijn rekening had durven nemen.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen