Rotterdam merkt weinig van afnemende gekte op woningmarkt

Woningmarkt in Rotterdam

De gekte op de woningmarkt neemt af, maar in Rotterdam is daar nog niet veel van te merken. De huizenprijzen in de havenstad stegen het afgelopen halfjaar sneller dan in andere grote steden, en het aantal verkopen van bestaande woningen daalde sterker. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd.

Sterkste daling verkopen

Wisselden in Rotterdam in de eerste helft van 2018 nog bijna 3600 woningen van eigenaar, in de eerste helft van dit jaar waren dat er iets meer dan 3000. Dat komt neer op een daling van ruim 16%. De daling van het aantal verkopen hangt samen met de sterke stijging van de huizenprijzen, omdat consumenten door de hoge prijzen minder snel een huis aanschaffen.

In het kort

  • Rotterdam loopt voorop met stijging in huizenprijzen.
  • De huizenverkopen namen in de havenstad ook sterker af dan in andere steden.
  • In Amsterdam en Utrecht werden juist meer huizen verkocht.

Snelste prijsstijging

De havenstad kende de afgelopen kwartalen de sterkste huizenprijsstijgingen van Nederland. In 2018 lagen de prijzen maar liefst 14,5% hoger dan het jaar ervoor. Kostte de gemiddelde koopwoning in Rotterdam in 2013 nog iets meer dan €193.000, in 2018 was dat meer dan €313.000.

Ter vergelijking: in Amsterdam daalde het aantal verkopen over dezelfde periode met 5%. Het afgelopen kwartaal was in Amsterdam en Utrecht zelfs sprake van een lichte stijging van de transacties, een teken dat er weer wat meer lucht ontstaat op de woningmarkt. Ook in de meeste provincies steeg het aantal woningverkopen tussen april en eind juni.

Econoom Nic Vrieselaar van Rabobank denkt dat de sterke prijsstijgingen in Rotterdam te maken hebben met een inhaalslag. De prijzen in Amsterdam lagen al veel hoger. Eenzelfde stijging levert in de havenstad dus een hoger percentage op. ‘Je ziet ook dat steden als Amsterdam en Utrecht vooroplopen in de ontwikkeling’, zegt Vrieselaar. ‘In Den Haag en Rotterdam kwam de stijging van de huizenprijzen wat later op gang.’

Bestaande koopwoningen naar regio

Amsterdam onder gemiddelde

Toch gaat Rotterdam dezelfde kant op als Amsterdam en Utrecht, relativeert onderzoeker Frank Notten van het CBS. ‘Het aantal verkopen ging in het tweede kwartaal met 12% omlaag, dat is minder dan de daling van 20% in de eerste drie maanden’, zegt hij. ‘Het daalt nog wel sterker dan in de andere steden, maar minder sterk.’ Alleen over het laatste kwartaal genomen, stegen de prijzen in Den Haag en Utrecht zelfs iets sneller dan in Rotterdam.

In heel Nederland stegen de huizenprijzen vorig kwartaal met gemiddeld 7,2%, het laagste percentage van de afgelopen twee jaar. Opvallend is dat de prijsstijging in Amsterdam met 6,9% voor het eerst onder dat gemiddelde uitkomt. Het aanbod van woningen is gestegen, bleek onlangs uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Dat komt volgens de NVM onder andere doordat particuliere verhuurders hun woningen verkopen.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen