Wegvallen horeca raakt detailhandel

Winkelcentra, heerlijk overdekt shoppen

Volgens Gertjan Slob, directeur Locatus raakt het wegvallen van de horeca de detailhandel. Hij zegt in Vastgoedmarkt: “Er vallen gaten in winkelstraten op centrumlocaties. Leegstand is besmettelijk, want winkelstraten worden minder aantrekkelijk, er komen daardoor minder bezoekers en dat leidt tot omzetverlies retailers en sluiting van winkels”. Vooral winkels in middelgrote steden zonder toeristische functies worden hard geraakt.

“De sanering in conjunctuurgevoelige sectoren zoals meubel-, schoenen- en kledingzaken zal door de coronacrisis sneller gaan.” aldus Slob. Locatus schat in dat van de ruim 90.000 winkels in Nederland, inmiddels 15.000 tot 20.000 de deuren voorlopig hebben gesloten. De verwachting is dat de komende dagen nog meer winkels zullen volgen vanwege de gezondheidsrisico’s of een te lage omzet. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht 11 procent van de ondernemers een verslechtering van het economisch klimaat.

Uitbreiding TOGS-regeling non-food

Het ministerie van Economische Zaken komt de non-food sector tegemoet. De noodregeling is door het ministerie verruimd zodat ondernemers die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt, aanspraak kunnen maken op een eenmalige tegemoetkoming van netto € 4.000. MKB Nederland en VNO-NCW vinden het ‘fair’ dat ook ondernemers met een kleding- of schoenenwinkel in aanmerking komen voor deze tegemoetkoming. De organisaties willen met het kabinet in gesprek over nog meer sectoren die zijn geraakt door de coronamaatregelen, aldus Vastgoedmarkt.

Waardeverliezen winkelvastgoed nemen toe

De beleggingsmarkt voor winkelvastgoed is verlamd. Kopers vinden de vraagprijzen van winkelbeleggingsvastgoed te hoog en financiers zijn terughoudend. Nu de prestaties van veel detailhandelaren snel verslechteren, nemen de waardeverliezen op winkelvastgoed toe. Volgens denktank Urban Land Institute kan de noodzakelijke afwaardering en herstructurering van Europees winkelvastgoed eindelijk in gang worden gezet.

Lisette van Doorn, ceo van ULI Europe in Vastgoedmarkt: “De prijzen voor A-locaties in middelgrote steden zijn veel te hoog, voor zowel de huurmarkt en zeer waarschijnlijk geldt dat ook op de beleggingsmarkt. Daar kan zo 50 procent vanaf. Niet dat er dan wel retailers komen, maar die winkelpanden kunnen door de afwaardering sneller worden getransformeerd.” Wel is het de vraag met welk winkelvastgoed de overgebleven retailers straks het best kunnen worden bediend.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen. Beweringen en meningen, geuit in deze artikelen en mededelingen zijn die van de auteur(s) en niet (noodzakelijkerwijs) die van Annexum.

 

Bron: CBS | Locatus | Rijksoverheid | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen