Annexum Academy | Zorgvastgoed, u een zorg?

Bekijk het verslag, video's en de presentaties

Zorgvastgoed, u een zorg?

Het ontwikkelen en aanbieden van slimme, gezonde huurobjecten met passende zorgconcepten vormt de basis van een kwalitatief hoogwaardige vastgoedmarkt voor ouderen. Er is onder een koopkrachtige groep ouderen veel vraag naar kwalitatieve huurwoningen waar zorg aan huis op termijn mogelijk is.

Door de babyboomers groeit deze doelgroep de komende jaren aanzienlijk. Er zijn echter bijna geen huurwoningen die aan deze woonwens voldoen. De markt is aan zet, een kans voor u als belegger!

Tijdens deze Annexum Academy op 30 januari 2020 zoomden we in op de ontwikkelingen en kansen in deze nieuwe markt.

Terugblik Annexum Academy over zorgvastgoed

Het zorgvastgoed van de toekomst

Elke spreker schetste op eigen wijze hoe het woon- en zorgconcept van de toekomst eruit ziet en toonden een eigentijds voorbeeld van transformatie van oud zorgvastgoed naar nieuw, duurzaam wonen.

Hoe ontwikkelen we een kwalitatief hoogwaardige vastgoedmarkt voor ouderen?

Co Politiek, Managing Integrator bij Careinvest Group:

 • Hoe ziet het senioren- en zorgveld eruit? Met welke stakeholders hebben we te maken?
 • Welke verschuiving in behoeftes van ouderen zien we? Hoe ontwikkelt zich de zorgvraag en behoeften aan andere woon- en zorgvormen en concepten?
 • Trends in senioren- en zorgvastgoed, facts and figures.
 • Interesse? Bekijk zijn interview en presentatie.

Wat betekent de verduurzamingsopgave voor (zorg)vastgoed?

Rinus Vader, Leading Professional Energietransitie bij Royal HaskoningDHV:

 • Wat zijn de drivers achter de energietransitie van de gebouwde omgeving?
 • Welke wet- en regelgeving en flankerend overheidsbeleid is er te verwachten?
 • Hoe kunnen vastgoedeigenaren hierop toekomstvast inspelen?
 • Hoe verduurzamen we bestaand en nieuw (zorg)vastgoed?
 • Meer weten? Bekijk zijn interview en presentatie.

Samen en Anders, een eigentijds voorbeeld van transformatie van oud zorgvastgoed naar nieuw wonen

Bob Janse, Projectleider Sociale Innovatie bij Laurens Wonen:

 • Wat houdt het vernieuwende concept in?
 • Hoe bereik je de magic mix?
 • Wat is de maatschappelijke impact?
 • Welke financiële effecten zijn er?
 • Wat zijn take-aways voor vliegende start voor anderen?
 • Nieuwsgierig? Bekijk zijn interview en presentatie.

Huib Boissevain over slimme zorgconcepten en zorgvastgoed

Beleggen in zorgvastgoed

(Zorg)vastgoed voor ouderen, een nieuwe markt

De huidige generatie ouderen wil helemaal niet worden geassocieerd met zorg. Zorg is namelijk vaak tijdelijk nodig; of in de laatste levensjaren. Met wetenschap en technologie is het ook mogelijk zorg uit te stellen, of zelfs te vermijden. Het aantal babyboomers neemt de komende jaren toe. Deze nieuwe ouderen zijn vaak koopkrachtig en hebben andere woonwensen en behoeftes dan de meeste huidige ouderen.

Zorg op niveau

Ze hebben pensioen opgebouwd, gespaard en vaak een hypotheekvrije woning. Hun vermogen zit in de stenen van het huis. Bij verkoop moet het vermogen dat vrij komt, worden gebruikt voor een nieuwe hypotheek; daarom willen de meeste ouderen niet verhuizen naar een koopappartement. Een deel van deze koopkrachtige ouderen zou wél willen verhuizen naar een kwalitatief hoogwaardige huurwoning waar op termijn zorg aan huis mogelijk is. Samen met anderen, of op zichzelf. Maar deze huurwoningen zijn er bijna niet. In 2030 loopt het tekort aan geschikte woningen voor ouderen op tot ruim 600.000 woningen (bron: Het Rijk, Monitor Investeren in de toekomst).

Zorgvastgoed, een groeimarkt

De bovenmodale doelgroep is afhankelijk van de markt. Om tot 2030 aan de vraag van huishoudens in de leeftijd van 65-75 jaar te voldoen moeten er de komende jaren voldoende kwalitatief hoogwaardige huurwoningen- en concepten worden ontwikkeld, met de juiste service en zorg. Op dit moment zijn er ruim 500.000 huishoudens in de leeftijd van 65 – 75 jaar met een inkomen boven 1,5 modaal en hoger (bron: Careinvest). Liefst dichtbij voorzieningen zoals een gezondheidscentrum en winkels. Dit is een nieuwe groeiende markt en daarmee een kans voor beleggers.

Toegangelijke eerstelijns zorg

Daarnaast wordt de eerstelijnszorg steeds belangrijker; om de zorg betaalbaar te houden schuiven veel taken en verantwoordelijkheden naar de eerstelijn. Daarom zal het aantal gezondheidscentra de komende jaren ook verder toenemen en is er veel vraag naar geschikte locaties.

Nieuwbouw is duur door hoge grond- en bouwkosten. Het transformeren én verduurzamen van oudere bestaande panden naar kleinschalige woonzorgconcepten of een integraal modern gezondheidscentrum is een oplossing.

Het ontwikkelen en aanbieden van slimme, gezonde huurobjecten met passende zorgconcepten vormen de basis van een kwalitatief hoogwaardige vastgoedmarkt voor ouderen.

Wat zijn de kansen voor beleggers in zorgvastgoed?

Zorgveste Slingerbosch in Huizen

Verzorgd wonen in landelijke sfeer

Een mooi voorbeeld van een fonds met zorgvastgoed van Annexum is Zorgveste Slingerbosch. Slingerbosch is een monumentaal landhuis in Engelse sfeer van begin 1900. Deze woonzorglocatie biedt onderdak aan senioren in 16 ruime appartementen.

Elk appartement in deze schitterende villa bestaat uit een woonkamer met slaapgedeelte en een luxe badkamer. Het hele gebouw is volledig afgestemd op de behoeften van senioren, kleinschalig en persoonlijk en in een huiselijke omgeving.

Lees meer over dit fonds
Beleggen in zorgvastgoed

Zorgvastgoed, een niche met groeipotentie

Benieuwd waar de kansen en risico’s liggen bij beleggen in zorgvastgoed? Wij vertellen u graag meer en laten u weten wanneer u emissies voor nieuwe zorgfondsen van ons kunt verwachten.

Houd mij op de hoogte

Annexum Academy

Als toonaangevende aanbieder van (vastgoed)fondsen delen wij graag onze opgebouwde expertise en ervaringen met ons professionele netwerk met startende en de meer gevorderde beleggers. Sinds 2013 organiseren wij daarom zo’n 2 keer per jaar de Annexum Academy.

De Annexum Academy is een toegankelijke seminar voor beleggers zoals u die de kennis willen vergroten over de verschillende mogelijkheden om te beleggen. Dagvoorzitter is traditiegetrouw Huib Boissevain, CEO en oprichter van Annexum.