Belastingvrij schenken populair, maar drijft huizenprijzen op

Belastingvrij schenken populair, maar drijft huizenprijzen op

De regeling waarmee ouders belastingvrij kunnen schenken voor een huis, is zo populair dat het de huizenprijzen opdrijft. Rabobank pleit daarom voor afschaffing van deze schenkingsvrijstelling.

Aantal schenkingen verdubbeld door schenkingsvrijstelling

Het wordt wel eens de ‘jubelton’ genoemd. Sinds 2017 mag tot ruim een ton belastingvrij geschonken worden voor een huis of hypotheek aan personen tot 40 jaar. Van deze belastingvrijstelling wordt massaal gebruik van gemaakt, meldt het AD.

Vanaf het moment dat de schenkingsvrijstelling 3 jaar geleden is verdubbeld, steeg het bedrag dat de Belastingdienst jaarlijks misloopt van 37 naar 190 miljoen euro. Dit komt naar schatting neer op een verdubbeling van het aantal schenkingen, van 9.000 naar 20.000 giften per jaar.

Ouders helpen starter in het nauw

Met name ouders of grootouders helpen met een schenking hun (klein)kind om een eerste woning te kopen. Dit kan met spaargeld, maar ook door overwaarde op te nemen. Wordt gekozen voor een leen-schenkconstructie dan kan ook rendement gemaakt worden met een schenking.

Starters hebben het momenteel lastig op de huizenmarkt. Met een startsalaris, flexcontract en beperkt opgebouwd spaargeld is de maximale hypotheek beperkt. Aan de andere kant is er krapte op de huizenmarkt, met name voor het goedkope segment. Op populaire plekken krijgen starters concurrentie van beleggers met meer financiële armslag.

Een schenking van ouders is dan een voet tussen de deur om toch een eerste woning te kopen.

Belastingvrij denken drijft huizenprijzen op

Het wrange is dat starters die op deze manier ‘ertussen komen’ de prijs mede opdrijven. De schenking wordt namelijk vaak gebruikt om boven de vraagprijs te bieden. Dit zorgt ervoor dat starters met minder vermogende ouders buiten de boot vallen of veel meer moeten lenen.

In de krant pleit Nic Vrieselaar, woningmarkteconoom van Rabobank, dan ook om met de schenkingsvrijstelling te stoppen. “De regeling is geïntroduceerd in de vorige crisis toen tot meer dan een derde van de huizen in Nederland onder water kwam te staan. Toen viel er wat voor te zeggen om de jongere generatie te helpen uit de schulden te komen met die giften.” Nu schiet het zijn doel voorbij, aldus de Rabo-econoom.

 

Bron: Hypotheek-Rentetarieven.nl


Gerelateerde artikelen