Beleggers verwachten nieuwe klap op beurzen

Beursgenoteerd op Euronext, Amsterdam

Een meerderheid van de beleggers verwacht dat de wereldwijde aandelenmarkten nog een flinke tik zullen krijgen. Een tweede coronagolf staat bovenaan hun lijst met zorgen over de financiële markten. Dat blijkt uit de maandelijkse enquête van Bank of America onder fondsmanagers wereldwijd die recent is gepubliceerd.

In het kort

  • Belegger moeten rekening houden met een nieuwe klap op de beurzen.
  • Veel van hen verwachten een langdurige periode van lagere koersen.
  • Dat blijkt uit de maandelijkse enquête onder fondsmanagers van Bank of America.

Slechts één op de tien beleggers verwacht dat er een zogeheten V-herstel op de aandelenmarkten te zien zal is, waarbij de koersen snel weer opveren na een kleine periode van dalende koersen. Maar twee op de drie fondsmanagers zijn minder optimistisch: zij stellen dat de aandelenmarkten zich op dit moment in een zogeheten bear market rally bevinden, oftewel een korte periode van opgaande koersen in een langdurige rit naar beneden.

Weinig redenen tot optimisme

Het zou dus betekenen dat de beurzen nog een klap te verwerken krijgen in de nabije toekomst. Na de enorme tik die de markten hebben gekregen in maart, zijn aandelenbeurzen opmerkelijk genoeg flink gestegen. De Amerikaanse techbeurs Nasdaq stond vorige week zelfs alweer boven de stand die de graadmeter behaalde tijdens de jaarwisseling.

Maar de ongemakkelijkheid over die opgaande koersen is groot, want nog altijd zijn er weinig redenen voor echt optimisme. Centrale banken wereldwijd, met de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) voorop, waarschuwen voor een langdurige herstel van economieën. Volgens Fed-voorzitter Jerome Powell kan het nog wel tot eind volgend jaar duren voor de Amerikaanse economie is hersteld van de coronacrisis.

Beleggers in het onderzoek van Bank of America lijken daar hetzelfde over te denken. Een meerderheid van hen verwacht dat de inkoopmanagersindex, een belangrijke graadmeter voor het economisch sentiment, pas weer in het vierde kwartaal van dit jaar boven de 50 zal komen: een stand die duidt op economische groei.

Tech en cash

Tot die tijd blijven beleggers zeer terughoudend in hun beleggingsbeleid. Een kleine meerderheid van 52% van de ondervraagden stelt dat een tweede coronagolf het grootste risico voor de financiële markten is. Ook een permanent hoge werkloosheid, het uiteenvallen van de Europese Unie en grote klappen binnen de markt voor bedrijfsobligaties zien de 194 ondervraagde beleggers, die samen $591 mrd onder beheer hebben, als grootste gevaren.

Dus waar steek je dan nu je geld in? Zes op de tien ondervraagden denken dat Amerikaanse tech- en groeiaandelen nu het meest verhandeld worden. Dat is op zich ook goed te zien op de aandelenmarkten, want die gaan vooral omhoog aan de hand van deze fondsen. Al zijn die stukken natuurlijk niet immuun voor een verwachte klap. Daarom is ook het percentage cash in de portefeuille van beleggers met 5,7% ver boven het tienjaars gemiddelde van 4,7%.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen