Corona maakt stedelingen happig op een huis in de natuur

Wonen buiten de stad

Door de lockdown zijn sommige mensen zich pijnlijk bewust geworden van het gebrek aan ruimte en groen in de stad. Ze verruilen de stad nu voor een huis in de provincie. ‘Waarom zouden we nog teruggaan naar Amsterdam?’

In het kort

  • Veel mensen uit de Randstad zijn op huizenjacht in de provincie.
  • Door thuiswerken vervalt de noodzaak in de stad te wonen en lonkt een goedkoper huis met een tuin.
  • Makelaars zien de interesse vanuit de Randstad duidelijk toenemen.
  • Cijfers of corona de trek naar de provincie inderdaad versterkt, zijn er nog niet.

Ralph Dassen, zijn vriendin Sandra Winterswijk en hun twee kinderen (9 en 10 jaar) hoefden niet lang na te denken toen het kabinet in maart de corona-lockdown afriep. Ze pakten hun boeltje in en vertrokken naar hun stacaravan in de buurt van Arnhem. ‘Waarom zouden we ons opsluiten in ons appartement in Amsterdam, als we toch geen gebruik kunnen maken van alle geneugten van de stad?’, zegt de 47-jarige Dassen. Cafés, restaurants en theaters waren immers dicht. Dan zaten ze liever in een caravan in de natuur, waar de kinderen gemakkelijk buiten kunnen spelen. In Amsterdam hebben ze niet eens een balkon.

Hoewel het aanvankelijk even wennen was in Gelderland, ‘je mist toch je koffietje hier, koffietje daar’, beviel het werkende leven in het groen eigenlijk ook wel. ‘Je bent zo in het bos, om even een wandelingetje te maken. En alles is hier gewoon wat minder gejaagd. Ik ben zelfs weer gaan schilderen’, zegt Dassen.

“Alles is hier gewoon wat minder gejaagd. Ik ben zelfs weer gaan schilderen.”
~ Ralph Dassen (47)

Na 25 jaar de stad uit

Het buitenleven begon zo te bevallen – ook al woonden ze in de stacaravan tweeënhalve maand op dertig vierkante meter – dat Dassen en zijn vriendin zich op een avond afvroegen: ‘Waarom zouden we nog teruggaan naar Amsterdam?’ Door het thuiswerken hoeft Winterswijk niet langer in de stad te wonen en Dassen werkt sinds kort in Arnhem. ‘We houden heel erg van cultuur, maar we kwamen door de kinderen toch al nergens meer’, zegt Dassen. Dus besloten ze te verhuizen.

Na 25 jaar verlaten ze de hoofdstad. De kinderen zijn al ingeschreven op een basisschool in het Gelderse dorp De Steeg voor na de zomer. Het gezin moet alleen nog een woning vinden. Maar een huis kopen blijkt minder gemakkelijk dan ze dachten. ‘We zijn niet de enigen uit de Randstad die op huizenjacht zijn in deze streek’, zegt Dassen. ‘Het is druk bij bezichtigingen.’

Trek naar provincie

Kees Beltman, makelaar in het nabijgelegen Eerbeek, bevestigt dat er veel interesse is van mensen uit de Randstad. ‘Sinds corona zien we een toename van kijkers, vooral in het wat duurdere segment. Gezinnen verkopen hun rijtjeshuis in Utrecht of Amsterdam en kopen hier een vrijstaand huis. Ze willen allemaal rust en ruimte’, zegt Beltman.

De trek van gezinnen uit de stad is niet nieuw. In 2018 verhuisde 12% van de gezinnen met jonge kinderen uit Amsterdam naar een kleinere gemeente, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ook in Utrecht met 9% en Rotterdam met 8% lagen de vertrekpercentages van gezinnen beduidend hoger dan in de rest van Nederland.

12% van de gezinnen met jonge kinderen vertrok in 2018 uit Amsterdam

Gezinnen trekken meestal de stad uit, omdat ze groter willen wonen en een tuin willen. Dat is in de grote steden voor de meeste mensen onbetaalbaar geworden. In 2018 verhuisden gezinnen vooral naar kleinere gemeenten in de regio, constateerde het CBS. Door de stijgende huizenprijzen zijn huizenkopers ook verderop gaan kijken.

Nog geen cijfers die beeld bevestigen

Zo zag makelaar Koen Jansen in Ede de interesse van mensen uit het westen ook al vóór corona toenemen. ‘Vijftig bezichtigers en dertig biedingen: dat gebeurde eerder alleen in steden als Utrecht, maar dat begon afgelopen jaar ook in Ede te ontstaan.’ Ook in het nog verder naar het oosten gelegen Zutphen zien makelaars al een tijdje meer kopers uit de Randstad verschijnen. ‘Voorheen was dit door het woon-werkverkeer eigenlijk niet mogelijk. Maar mensen werken steeds meer thuis, ook vóór corona al en dan is Zutphen ineens een optie’, zegt makelaar Hans Nijland in Zutphen.

Of deze trek naar de provincie door corona werkelijk een extra impuls krijgt, is nog lastig te zeggen. Cijfers die de extra verhuisbeweging staven ontbreken nog. Zo zag huizensite Funda eind mei nog geen toename van zoekopdrachten buiten de stad. Makelaarsvereniging NVM is nog bezig met het vergaren van cijfers.

“Voorheen was dit eigenlijk niet mogelijk door het woon-werkverkeer. Maar mensen werken steeds meer thuis, ook vóór corona al en dan is Zuthpen ineens een optie.”
~ Hans Nijland, makelaar uit Zutphen

‘Niet ideaal, met z’n allen aan de keukentafel’

Jerry Wijnen, voorzitter van de makelaarsvereniging Amsterdam, denkt dat het een kwestie van tijd is voordat de extra trek uit de stad merkbaar wordt. Hij heeft van verschillende kanten gehoord dat Amsterdammers er door corona tegen aanlopen dat ze wel heel weinig ruimte hebben en geen tuin of balkon.

‘Amsterdam was altijd zo gewild dat mensen genoegen namen met steeds minder vierkante meters. Liever dat dan de stad uit. Maar nu ze door corona verplicht thuis moeten werken en het thuiswerken misschien wel meer bij het leven gaat horen, blijkt het niet ideaal om met het hele gezin aan de keukentafel te moeten werken’, zegt Wijnen.

‘’Dit is echt een beweging nu. Waar mensen eerder niets wilden weten van wonen buiten Amsterdam, overwegen ze het nu’’
~ Jerry Wijnen, voorzitter makelaarsvereniging Amsterdam

Daarom verwacht hij dat een aantal mensen hun huis in Amsterdam gaat verruilen voor een groter huis buiten de stad. ‘Dit is geen luchtfietserij. Dit is echt een beweging nu. Waar mensen eerder niets wilden weten van wonen buiten Amsterdam, overwegen ze het nu’, zegt Wijnen.

Geld vrijspelen

Overigens kan dit ook ingegeven zijn door financiële motieven. Een zzp’er bijvoorbeeld of een horeca-ondernemer die zijn inkomen heeft zien wegvallen door corona, kan door zijn huis in de stad te verkopen veel geld vrijspelen. Wijnen bevestigt dat dit ook speelt.

Voor twee zzp’ers uit Amsterdam-Oost was dit in ieder geval een reden om hun huis in Amsterdam te in te wisselen voor een huis in het nabijgelegen Landsmeer. Het huis in Landsmeer is een fractie kleiner, maar kost ongeveer de helft. ‘Dat levert ons een financiële buffer op en lagere woonlasten voor het geval er weer een crisis komt’, zegt de 46-jarige zelfstandige, die niet met haar naam in de krant genoemd wil worden.

Op elkaar in de stad

Ook merkten zij en haar gezin door corona dat ze meer rust en ruimte wilden. ‘Je zit in de stad zo op elkaar, zelfs zonder toeristen. Toen we net na de uitbraak een blokje om wilden, gingen we expres ’s avonds laat. Maar dan nog was het lastig afstand houden.’

“Je zit in de stad zo op elkaar, zelfs zonder toeristen. Toen we net na de uitbraak een blokje om wilden, gingen we expres ’s avonds laat. Maar dan nog was het lastig afstand houden.”
~ 46-jarige zzp’er uit Amsterdam

Toen het idee om te verhuizen eenmaal was geboren gingen ze in verschillende plaatsen kijken, van Heiloo tot Castricum. Uiteindelijk vielen ze voor een huis in Landsmeer. Dit huis bleek echter populair, waardoor de verkoop ineens heel snel ging. Ze wonnen de biedingsronde (met liefst 26 biedingen) en kochten het huis. De verkoop van hun huis in Amsterdam ging minder vlot. Ze moesten zelfs de vraagprijs verlagen, maar toen werd het toch verkocht.

Wijnen van makelaarsvereniging Amsterdam stelt dat de huizenprijzen nog niet dalen in Amsterdam. ‘Zelfs dure woningen worden nog steeds goed verkocht.’

Werkkamers meer in trek

Een zoom-meeting vanuit de zolder, vanuit de garage of het washok. Door de uitbraak van het virus en de plotselinge verplichting om thuis te werken (met in het begin ook de kinderen er nog bij), moesten veel mensen improviseren. Lang niet iedereen beschikt immers over een studeerkamer.

Nu thuiswerken misschien wel structureel wordt, beginnen mensen meer aandacht te hebben voor een thuiswerkplek. Ook bij het kopen van een huis. ‘Waar eerder mensen altijd keken naar hoeveel kinderen er zijn – twee, dan drie slaapkamers – wordt er nu steeds vaker rekening mee gehouden dat er ook een werkkamer moet zijn’, zegt Koen Jansen, makelaar uit Ede.

Dirk Brounen, hoogleraar vastgoedeconomie aan de universiteit van Tilburg, denkt dat de behuizing nog hopeloos achterloopt bij de nieuwe ontwikkelingen. ‘Er wordt nu bij het bouwen van huizen helemaal geen rekening gehouden met thuiswerken. Het zit niet in de blauwdruk. Voor veel mensen zou een werkkamer op de begane grond bijvoorbeeld praktisch zijn, maar dat zit zelden in het ontwerp’, zegt Brounen.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen