De 40 populairste gemeenten op de Nederlandse woningmarkt

Woningmarkt in Nederland

De ongekend hoge druk op de woningmarkt leidt ook tot ver buiten de Randstad tot een forse stijging van woningverkoopprijzen. Tegelijkertijd neemt het aantal woningverkopen in de bestaande markt voor het eerst sinds 2013 op landelijk niveau af.

Het hoogtepunt van de markt lijkt definitief gepasseerd. Vorig jaar daalde het aantal woningverkopen in de bestaande woningvoorraad met 9% naar 219.000. In slechts 25% van de gemeenten was er nog sprake van een toename aan woningverkopen. De landelijke gemiddelde verkoopprijs van een bestaande woning steeg opnieuw, met 9% naar €287.000. Dit blijkt uit de analyse die ten grondslag ligt aan de Hittekaart 2019 van BPD, Bouwfonds Property Development, die de sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt jaarlijks in kaart brengt.

In dit jaarlijkse terugkerende onderzoek brengt BPD op basis van diverse factoren de sterke en zwakke gebieden op de woningmarkt in kaart. Een hoge score (donkerrode kleur) op de Hittekaart kenmerkt zich door hoge prijzen en / of veel huizenverkopen, maar ook een sterke (verwachte) huishoudensgroei.

Hittekaart

De Hittekaart 2019 laat zien dat de druk op de woningmarkt weer verder is toegenomen ten opzichte van 2018. Rondom de traditionele ‘hotspots’, de steden Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, kleuren aangrenzende gemeenten rood mee. Maar ook buiten Randstedelijk gebied, bijvoorbeeld bij steden zoals Groningen, Arnhem, Breda en Eindhoven, kleuren buurgemeenten roder dan voorheen.

Ten opzichte van vorig jaar is de druk rondom Rotterdam toegenomen en ook de directe omgevingen van Breda en Zwolle zijn meer in trek. De hogere druk in deze gebieden komt doordat in de meeste van deze gemeenten het aantal transacties nog (licht) steeg, dit in tegenstelling tot de meeste andere gemeenten. Daarnaast wordt de druk hoger tussen Dordrecht en Den Bosch en in het noordoosten van Brabant.

 

Top 40

Ook publiceerde BPD de Top 40 meest populaire gemeenten van Nederland. Dit zijn:

BPD | Top 40 meest populaire gemeenten van Nederland

Over het onderzoek

Het marktvolume in de bestaande markt wordt berekend door het aantal koopwoningtransacties te vermenigvuldigen met de gemiddelde koopprijs. Om te voorkomen dat de omvang van een gemeente te zwaar telt, wordt er gecorrigeerd door het marktvolume te delen door de voorraad koopwoningen. Dit leidt tot de gemiddelde omzet per aanwezige koopwoning. Het Kadaster is de bron voor de prijzen en het aantal transacties. De huishoudensprognose van een gemeente is dit jaar gebaseerd op Primos onderzoek. Het onderzoek wordt uitgevoerd op gemeenteniveau. De meting dateert van 2018, het meest actuele en volledige jaar van woningtransacties.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen