De steunmaatregelen voor huurders en huiseigenaren op een rij

Woonbehoeften starter en student steeds meer gelijk

Meerdere steunmaatregelen werden deze week getroffen voor huurders en huiseigenaren die door het coronavirus in financiële problemen komen. Zo zullen bijvoorbeeld huisuitzettingen niet plaatsvinden ten tijde van corona. Maar welke maatregelen worden er nog meer getroffen? En wat betekent dat voor Amsterdamse huurders, winkeliers en huiseigenaren? AT5’s Bouw Woon Leef zet de maatregelen van vastgoedeigenaren, woningcorporaties en banken op een rij.

Minister van Van Veldhoven (Milieu en Wonen), verhuurdersorganisaties en brancheverenigingen kwamen donderdag overeen om geen huisuitzettingen te doen. Daarbij maakt een spoedwet het mogelijk om tijdelijke huurcontracten te verlengen. Ook zullen verhuurders geen incassokosten doorberekenen aan huurders.

‘Je wordt normaliter ook niet morgen op straat gezet als je vandaag de huur niet betaalt’
Gert Jan Bakker – Stichting !Woon

Woningcorporaties gaan voor maatwerk

De Amsterdamse federatie van woningcorporaties (AFWC) heeft de afgelopen week besloten om in te zetten op maatwerk. Op de site van de AFWC worden huurders met financiële problemen opgeroepen om contact op te nemen met hun woningcorporatie om per situatie te bekijken of er een betalingsregeling mogelijk is.

Voorwaarde is wel dat de huurder bereid is om hulp te accepteren van maatschappelijk dienstverleners. De corporaties verwachten dat de maatregelen van het kabinet ‘in combinatie met het maatwerk dat corporaties de komende maanden gaan leveren, voldoende zijn om gedupeerde huurders te helpen.’

‘Een sympathiek gebaar’ noemt Gert Jan Bakker van stichting !woon de aankondiging van Amsterdamse woningcorporaties om per huurder te kijken of ze een steunmaatregel kunnen toepassen. Maar het is afwachten hoe het wettelijk geregeld gaat worden. Dat er geen huisuitzettingen zijn vindt hij logisch, daar voegt hij aan toe: ‘Je wordt normaliter ook niet morgen op straat gezet als je vandaag de huur niet betaalt. Die procedure gaat via de rechtbank en duurt doorgaans twee of drie maanden.’

Kwartaalhuur naar maandhuur voor winkeliers

Voor hulpbehoevende winkeliers en retailers troffen vastgoedeigenaren en banken deze week ook een aantal steunmaatregelen, meldt Vastgoedmarkt. Kwartaalhuur wordt tijdelijk omgezet naar maandhuur en de huurbetaling kan worden uitgesteld tot 20 april in plaats van 1 april. Het voorlopige resultaat van onderhandelingen met brancheverenigingen is ook dat er tijdens de crisismaanden geen boetes of rente geëist wordt over uitgestelde huurbetalingen.

Deze mildere regelgeving geldt alleen voor winkeliers met een omzetdaling van 25%. De komende tijd zullen de betrokken partijen verder onderhandelen met als doel om voor 20 april met definitieve regelingen te komen.

Banken bieden een aflossingsvrije periode

De Vereniging van Banken (NVB) heeft besloten hun zakelijke klanten te ondersteunen. De coulance maatregel van de NVB houdt in dat zakelijke klanten, bedrijven en ondernemers, met een financiering tot 2,5 miljoen euro, een half jaar uitstel kunnen krijgen voor het betalen van aflossingen en rente. Dit kan ondernemers net even dat steuntje in de rug geven om wel de huur te kunnen blijven betalen. Bedrijven worden aangeraden om hierover contact op te nemen met hun bank.

ABN Amro maakte afgelopen vrijdag bekend de bovengrens voor deze steunmaatregel te verhogen. Nu kunnen ook grotere ondernemingen met zakelijke kredieten tot 50 miljoen euro er aanspraak op doen. Voor mensen die hun hypotheeklasten niet meer kunnen betalen kondigde ABN Amro, Florius en Moneyou eerder al aan uitstel van rente en aflossing aan te bieden.

‘Jongeren en studenten hebben sowieso al een kleinere beurs.’
Gert Jan Bakker – Stichting !Woon

Jongeren en middeninkomens krijgen moeilijkheden

Stichting !woon geeft advies aan Amsterdamse bewoners met allerhande problemen. Er zijn de afgelopen week meerdere telefoontjes binnen gekomen van mensen die wilden informeren wat hun rechten zijn als zij door corona de huur niet meer kunnen betalen.

Bakker van Stichting !woon denkt dat als er een economische crisis komt, met name jongeren en mensen met een middeninkomen moeilijkheden krijgen. ‘Jongeren en studenten hebben sowieso al een kleinere beurs en vaak bijbaantjes in de horeca en in winkels, sectoren die nu hard worden getroffen.’

Voor woningdelende studenten voorziet Bakker het volgende probleem: ‘Stel dat je met z’n vieren een woning huurt voor 2400 euro en twee ervan zijn hun werk kwijt en kunnen de huur niet betalen, dan zijn de andere twee hoofdelijk aansprakelijk.’ Dat betekent dat die dan dubbel moeten betalen. De middeninkomens ziet hij als kwetsbare groep want ‘middeninkomens moeten nu al krom liggen voor hun Amsterdamse huurwoning van 1500 per maand.’

 

Bron: AT5


Gerelateerde artikelen