Dreigement noodknop middenhuur door Ollongren ergert beleggersplatform IVBN

Noodknop middenhuur op woningmarkt

Minister Ollongren blijft tot ergernis van beleggersplatfom IVBN in haar brief dreigen met de ‘noodknop’ voor het vrije middenhuursegment. Positief is wel dat Ollongren tegelijk de marktpartijen oproept om elkaar lokaal te vinden in veel meer nieuwbouw.

Frank van Blokland, directeur IVBN: “We hebben op 2 juli een Middenhuur-akkoord aangeboden aan de gemeenten Amsterdam en Utrecht voor een verdubbeling van de woningbouw in deze steden in plaats van regulering. In een noodknop kun je niet wonen en mensen met middeninkomens zitten te wachten op woningen. IVBN leden investeren pensioen- en de verzekeringspremies van miljoenen Nederlanders in woningen voor mensen met een middeninkomen. Een noodknop brengt dit belangrijke en maatschappelijke systeem én ook de stabiliteit van de Nederlandse woningmarkt in gevaar. Institutionele beleggers maken geen deel uit van het probleem, maar bieden een oplossing.”

Waarschuwing

IVBN waarschuwde eerder ook al dat een noodknop op basis van een WOZ- percentage voor institutionele woningbeleggers (die nu meer dan 10% van de totale jaarlijkse nieuwbouw realiseren) een enorme bedreiging is voor verdere investeringen in (nieuwe én bestaande) huurwoningen.

Uit bekend gemaakte onderzoeksresultaten – uitgevoerd door SEO en ABF Research– in opdracht van minister Ollongren- blijkt duidelijk dat institutionele woningbeleggers niet verantwoordelijk zijn voor excessen op de midden-huurmarkt.

“IVBN pleit voor het bestrijden van die excessen, maar vooral voor het realiseren van een sterke groei van de nieuwbouw middenhuur. Dat kan op de korte en middellange termijn door de bewezen (financiële en organisatorische) investeringskracht van professionele lange termijn investeerders in te zetten in een hechte samenwerking met gemeenten, die passende grondprijzen en locaties beschikbaar stellen. Grote gemeenten zetten echter helaas in op regulering van de beschikbare middenhuur waarmee ze de schaarste verdelen in plaats van aan te pakken”, aldus Van Blokland.

Minister Ollongren denkt aan een ‘tijdelijke’ noodknop waarbij excessieve aanvangshuren worden beperkt tot maximaal 6% van de WOZ-waarde. Uit het ABF onderzoek blijkt dat de huren van IVBN-leden ten opzichte van hun WOZ-waarde veel lager liggen dan die 6%. Ook de huurstijging bij bewonerswissel ligt bij institutionele beleggers met 8,4% veel lager dan de 33,1% bij particuliere verhuurders.

Het onderzoeksbureau SEO constateert dat een noodknop schadelijk is voor kapitaalinvesteringen in de Nederlandse woningmarkt door professionele lange termijn investeerders.

Excessen voorkomen

Van Blokland: “Institutionele woningbeleggers hebben de verplichting om maatschappelijk kapitaal te investeren in beleggingen met een stabiele en redelijk voorspelbare huurprijsontwikkeling, gekoppeld aan inflatie. Landelijk of lokaal zullen politici echter het WOZ-percentage gaan aanscherpen, niet om excessen te voorkomen, maar om de huurprijzen in de vrije sector te gaan reguleren. Voorts zullen juist de huisjesmelkers, die de problemen veroorzaken, hun huren nét onder het voorgestelde WOZ-maximum gaan verhuren, terwijl die woning lang niet de kwaliteit heeft om een dergelijke hoge huurprijs te vragen. Meer transparantie over huurprijzen in relatie tot de kwaliteit van de woning is veel beter. Het invoeren van een noodknop op basis van de WOZ is buitengewoon onverstandig beleid”.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen