Europese huurwoningmarkt in 2024 vermoedelijk groter dan koop

De groei van huishoudens in Europese steden gaat op dit moment drie keer zo snel als het tempo van de bevolkingsgroei in Europa. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Greystar. De snelle groei in steden wordt gedreven door bevolkingsgroei, verstedelijking en gezinssamenstelling.

Dit heeft sinds 2010 geleid tot een stijging van 10% in het aantal huishoudens in Europese steden in vergelijking tot een stijging van 3% van de totale Europese bevolking (inclusief het Verenigd Koninkrijk) sinds 2010.

Los van deze trends zijn de huizenprijzen wereldwijd fors gestegen, voornamelijk als gevolg van krapte in het aanbod en historisch lage rentetarieven. In Duitsland, aantoonbaar de meest ontwikkelde particuliere huursectormarkt in Europa, zijn de huizenprijzen de afgelopen vijf jaar 20% sneller gestegen dan de inkomens en 25% sneller dan de huurprijzen. Gemeten naar de verhouding huizenprijzen en inkomensontwikkeling, zijn de Londense en Parijse woningmarkten op dit moment het duurst.

Download het volledige Greystar-rapport ‘European Rental HousingQ4 2020

Huurmarkt haalt koopmarkt in

In combinatie met de steeds verder aangescherpte financieringseisen voor koopwoningen is eigen woningbezit in veel Europese steden voor grote groepen inmiddels onbereikbaar geworden en is een huurwoning het enige alternatief. In 2010 bezat 28% van de Europese bevolking een koopwoning, dit is in 2018 gedaald naar 26% terwijl in deze zelfde periode het aandeel huurders steeg van 17% naar 22%. Als deze trend in hetzelfde tempo doorzet, zal in 2024 de huurmarkt de koopwoningmarkt hebben ingehaald. Een trend die versneld kan worden door de wereldwijde Covid-19 pandemie waardoor grote groepen mensen in financieel zwaar weer terechtgekomen zijn en daardoor minder mogelijkheden hebben om aan de financieringseisen te voldoen.

Chronisch woningtekort

Mark Kuijpers, managing director Greystar Netherlands: “Ook Nederland kampt met een chronisch woningtekort en het jaarlijks aantal nieuw opgeleverde woningen is structureel lager dan de noodzakelijke vervangings- en uitbreidingsvraag, waardoor het tekort verder zal toenemen. Ik pleit voor een “Nationaal Masterplan Wonen” waarin overheid, markt en corporaties zij-aan-zij de schouders eronder zetten om dit vraagstuk het hoofd te bieden.”

“De overheid speelt hierbij een belangrijke rol in het creëren van een stabiel investeringsklimaat en het versnellen van procedures zodat we ook daadwerkelijk tempo kunnen maken. Beleggers zijn bereid en in staat om de komende jaren heel veel huurwoningen toe te voegen, betaalbaar en van hoge kwaliteit. Maar dat vraagt om stabiliteit in regulering in plaats van het stapelen van contraproductieve maatregelen en regulering op nationaal en lokaal niveau,” aldus Kuijpers.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen