Honderdduizenden huurders onzeker over inkomen

Beleggers positief over hun beleggingsportefeuille

Ruim 360.000 hurende huishoudens (16%) zien hun inkomsten onzeker worden nu de coronacrisis langere tijd voortduurt. Zij verwachten op termijn problemen met het betalen van hun vaste lasten, waaronder de huur. Dat blijkt uit een maandelijks onderzoek van het Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH). 

Volgens de organisatie zijn huurders zich de afgelopen weken steeds meer zorgen gaan maken over hun financiën. Bijna de helft van de ondervraagden geeft aan dat de zorgen zijn toegenomen.

Overigens maken niet alleen huurders met dalende inkomsten zich zorgen. Onder de huurders die (nog) niet met onzekere inkomsten te maken hebben, geeft ook een kwart aan ongerust te zijn. Hoe langer de crisis voortduurt, hoe groter de kans dat ook zij hun inkomsten onzeker zien worden.

Huur omhoog

Ondanks de coronacrisis gaat bij veel mensen per 1 juli de huur omhoog. Huurdersorganisaties hadden erop aangedrongen de huren voorlopig niet te verhogen, omdat veel huurders door de coronacrisis een inkomensdaling verwachten. Toch verhogen woningcorporaties de huur per 1 juli met gemiddeld 2,5 procent, meldde corporatievereniging Aedes op basis van een enquête onder 166 corporaties.

Volgens de verhuurders zijn de huurstijgingen wel gematigder vanwege de pandemie, maar huurdersorganisatie de Woonbond gaf eerder al aan veel meldingen van forse verhogingen te krijgen en zegt te merken dat huurders ‘onrustig’ zijn.

Huren bevriezen

Met een dalend inkomen en een hogere huur komen steeds meer mensen in de problemen. In de Eerste Kamer werd daarom een motie aangenomen om de huur dit jaar te bevriezen. Hoewel de oppositie dat idee wel zag zitten, ging minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken er niet in mee. Volgens haar is het bevriezen van de huren onverstandig, omdat woningcorporaties de huurinkomsten hard nodig hebben om ook tijdens de coronacrisis te blijven bouwen.

Wel beloofde de minister, op verzoek van de coalitiepartijen, om te onderzoeken hoe hard verschillende groepen huurders worden getroffen door de coronacrisis. Ook deed Ollongren een moreel appèl op verhuurders om naar oplossingen te zoeken als een huurder aangeeft in financiële problemen te zitten.

Ook volgens het KWH is het belangrijk dat corporaties in deze tijd extra alert zijn op mogelijke betalingsproblemen van huurders. ,,Communiceer duidelijk richting huurders dat zij zich altijd kunnen melden als ze in de problemen komen met de betaling, zodat er samen naar een oplossing kan worden gekeken”, aldus de organisatie.

 

Bron: AD


Gerelateerde artikelen