Huurmarkt in beeld: dit zijn de grootste pandjesbazen van Nederland

De grootste huisbazen van huurwoningen

De huurwoningmarkt wordt nog steeds gedomineerd door woningcorporaties. Dat blijkt uit de top-300 verhuurders die de Volkskrant samenstelde. Pas op plek 104 komt de eerste particuliere commerciële verhuurder.

De Volkskrant deed uitgebreid onderzoek naar de vraag van wie de huizen in Nederland zijn. Daaruit blijkt dat er 7,7 miljoen woningen te vinden zijn in Nederland: 4,4 miljoen koophuizen, de overige 3,3 miljoen zijn huur.

Van die 3,3 miljoen woningen worden 2,3 miljoen woningen verhuurd door woningcorporaties. Iets meer dan 1 miljoen woningen zijn van overige verhuurders.

Woningcorporaties veruit de grootste

Bij die woningcorporaties gaat het bijvoorbeeld om Ymere (71.000 woningen), Vestia (64.000) of Eigen Haard (56.000). De huur voor hun woningen mag niet duurder zijn dan 720,42 euro, waardoor corporaties de afgelopen jaren duurdere huurwoningen hebben verkocht. Die verschuiven regelmatig naar particuliere verhuurders of beleggers.

Zo zijn er nu 28.000 huurwoningen in handen van belegger Vesteda. Bouwinvest Dutch Institutional Residential Fund volgt met 17.000. Op plek drie komt het Zweedse Heimstaden, als eerste buitenlandse belegger. Heimstaden heeft inmiddels bijna 10.000 woningen in het land.

5.820 woningen bij 1 particulier

De particuliere verhuurders moeten tientallen corporaties en beleggers voor zich dulden in de top-300. Op plek 104 vinden we de eerste particuliere pandjesbaas: Aat van Herk. Van Herk (68 jaar) ging op zijn dertiende van school. Hij zocht naar vervallen huizen, sloot dealtjes met lokale aannemers en kocht panden op.

Meer dan vijftig jaar later heeft Van Herk 5.820 woningen en is hij de grootste particuliere woningeigenaar van het land. Daardoor is hij ook terug te vinden in de Quote 500, op plek nummer 19. Hij resideert vaak in een mooie villa aan het meer van Lugano, waar hij naartoe vliegt in zijn privéjet. Die jet wordt ook wel eens verhuurd aan derden.

Een van die huurders was minister Wopke Hoekstra, die het toestel nodig had om op en neer te vliegen naar Luxemburg. Dat tochtje kostte 5500 euro, meldt Volkskrant op basis van een oud Wob-verzoek.

De top-5 particuliere verhuurders

De tien grootste particuliere verhuurders hebben samen 35.000 woningen. Die zijn in totaal 7,8 miljard euro waard. Na Van Herk volgen Harry Hilders (5.500 woningen) en de familie Grouwels (5.200 woningen).

Hilders werd opeens bekend in 2010. Toen trof hij voor 40 miljoen euro een schikking vanwege zijn rol in de vastgoedfraudezaak. Ook hij schuwt de publiciteit.

Vlak voor de crisis verkocht

Het familiebedrijf van Grouwels werd opgericht door Piet Grouwels. De Limburgse familie runt het bedrijf nu samen en heeft woningen door het hele land. De broertjes Grouwels zijn fanatieke autocoureurs, net als Harry Hilders. Soms racen ze samen.

De familie Grouwels wordt gevolgd door de ervan van Henk Stienstra. Voor de crisis had hij 9000 woningen, en was hij ruim de grootste particuliere huizenbezitter van Nederland. Vlak voor de crisis verkocht hij bijna de helft. Afgelopen woensdag overleed Stienstra.

Zoals al zijn voorgangers in dit rijtje is ook Martin van Wettum (55 jaar) iemand die graag in de luwte opereert. Volgens de Volkskrant bezit hij 3061 woningen. Dat imperium is opgezet door vader Teunis van Wettum.

Studentenhuizen in private handen

Uit het onderzoek van de Volkskrant blijkt ook dat veel van de commerciële verhuurders investeren in studentenhuisvesting. Dat werd voorheen veel gedaan door woningcorporaties, maar nu zijn het vaak private investeerders die studenten huisvesten.

Pandjesprins Bernhard?

Tot slot een opvallende conclusie uit het onderzoek van de Volkskrant: vastgoedprins Bernhard van Oranje jr. komt in de verste verte niet in de top 300. Volgens andere media was Bernhard eigenaar van 590 panden, waarvan 102 als particulier en 488 via zijn bv’s.

Dat is volgens de berekeningen van de Volkskrant niet zo; hij deelt het eigendom vaak met zakenpartners en bezit (omgerekend) ‘slechts’ 42,6 volledige woningen, al heeft hij dus in meer woningen een aandeel. Verder bezit hij veel winkel- en kantoorpanden. Hij heeft dus genoeg vastgoed, maar onvoldoende om de ranglijst te halen.

Het volledige onderzoek ‘Van wie is Nederland’ bekijkt u op www.volkskrant.nl.

 

Bron: RTL nieuws


Gerelateerde artikelen