ING: Markt nieuwbouw woningen stagneert in 2019

Modulair, circulair en natuurinclusief bouwen: Stikstof is de doorbraak voor hout

Dit jaar groeit de bouwproductie met ruim 6% flink door. De bouw van bedrijfsgebouwen en infrastructuur trekt verder aan. Door de economische groei investeren bedrijven weer in nieuwe bedrijfspanden en de overheid stelt meer geld beschikbaar voor de bouw van wegen. In de woningbouw stokt de groei door een stagnatie van het aantal vergunningen en capaciteitsproblemen en stijgen de inkoopprijzen. Dit stelt het ING Economisch Bureau in het vandaag gepubliceerde Vooruitzicht bouw.

“Door te weinig bouwvergunningen en capaciteitsproblemen is de dubbelcijferige groei in de woningbouw voorbij”, aldus Maurice van Sante, senior econoom bij ING Economisch Bureau. “Voor zowel 2018 als 2019 verwachten we circa 66.000 gerealiseerde nieuwbouwwoningen. Dit zijn er te weinig om de krapte op de woningmarkt op te lossen.”

Groei aantal nieuwbouwvergunningen stokt

Het aantal afgegeven bouwvergunningen voor nieuwbouwwoningen groeide in 2017 met 30% naar bijna 70.000. Het aantal groeide in de eerste helft van 2018 echter niet meer. Dit komt vooral doordat de relatief eenvoudige plannen direct na de crisis uitgevoerd zijn en nu komen de meer ingewikkelde ontwikkelplannen aan de beurt en dat kost meer tijd. Daarnaast is er capaciteitstekort bij gemeenten en projectontwikkelaars om de vergunningsaanvragen te verwerken.

Bouwproductie groeit door ondanks tekort personeel en materiaal

Personeels- en materiaaltekorten

De hoge groei van de afgelopen jaren zorgt bovendien voor druk op de bouwcapaciteit. Er zijn flinke personeelstekorten en de levertijden van bouwmaterialen lopen op doordat toeleveranciers niet snel genoeg hun productiecapaciteit kunnen opvoeren. In augustus gaf ruim een kwart van de bouwbedrijven aan dat personele problemen de werkzaamheden belemmerden en bijna één op de vijf gaf aan materialen niet op tijd te ontvangen.

Effect van hogere inkoopprijzen op rendement beperkt…

Door de enorme toegenomen vraag stijgen de kosten van materiaal en arbeid en dit zet de marges van projecten onder druk. Over het algemeen leidt dit echter niet tot meer verliezen. Zo geeft slechts 5% van de bouwbedrijven in het derde kwartaal aan dat ze minder winst maakten. De meeste aannemers maken juist meer winst of in ieder geval even veel.

…dankzij meer efficiëntie, heronderhandelingen en betere kostenspreiding

Belangrijke redenen waarom ondanks de hogere inkoopkosten de winst op peil blijft zijn:

  • De arbeidsproductiviteit nam in de periode 2014-2017 met meer dan 20% toe. Personeel kan doelmatiger ingezet worden door voldoende projecten.
  • De algemene kosten van het bouwbedrijf kunnen over een grotere omzet verdeeld worden.
  • Bouwbedrijven hebben soms mogelijkheden om de afgesproken aanneemsom met de opdrachtgever te heronderhandelen.

Lees meer over het onderzoek Vooruitzicht Bouw op de website van ING.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen