Lidl maakt alle 420 Nederlandse winkels aardgasvrij

Lidl breidt distributiecentrum Nederland verder uit

Alle 420 Nederlandse Lidl-winkels zijn sinds deze week aardgasvrij. Een project van jaren dat de Duitse supermarktketen een kleine 6,5 miljoen euro heeft gekost. En dit is pas het begin.

De afgelopen vier jaar is Lidl bezig geweest om alle winkels in ons land aardgasvrij te maken. Dat project is nu afgerond, want deze week werd in Rotterdam het laatste filiaal van het aardgas afgesloten.

Miljoenen voor duurzaamheidsambitie

De aardgasaansluiting in de winkels is vervangen door een elektrische warmtepomp. Dat kostte volgens duurzaamheidsmanager bij Lidl Marlijn Somhorst gemiddeld 15.000 euro per winkel. In totaal heeft het bedrijf dus 6,3 miljoen euro geïnvesteerd.

En dit is pas het begin. Lidl wil uiteindelijk een volledig circulaire bedrijfsvoering hebben en werkt hiervoor samen met de TU Delft. “Daarbij zijn CO2-neutraal, energieneutraal en fossielvrij belangrijke stappen”, zegt Somhorst tegen RTL Z. Lidl heeft nog geen datum gekoppeld aan deze doelstelling.

De supermarktketen is niet de enige die CO2-neutraal wil zijn: ook Ikea kondigde eerder dit jaar een klimaatpositief beleid aan.

Hoe duurzaam zijn onze boodschappen écht?

RTL Z was in 2018 live bij ‘The Future of Sustainable Trade’ in Utrecht. Is het mogelijk om een volledig duurzame supermarkt te creëren? En moeten we dan veel meer gaan betalen voor onze boodschappen? Ze vragen het aan Marlijn Somhorst, duurzaamheidsmanager bij Lidl en Volkert Engelsman, idealist, groenteboer en zakenman. Hieronder kijkt u de uitzending ‘Hoe duurzaam zijn onze boodschappen écht?’ terug.

 

Bron: RTL Z

Gerelateerde artikelen