Overbieden op koophuis nu ook bij huizen tot 1 miljoen

Woningmarkt in Amsterdam

In de eerste twee maanden van dit jaar hebben nog meer huizenkopers boven de vraagprijs geboden, maar liefst 62 procent. Dat is 11 procent meer dan vorig jaar, blijkt uit cijfers van Makelaarsland. Het gaat voornamelijk om woningen in het middensegment, maar de trend van overbieden sijpelt nu ook door naar huizen tot 1 miljoen.

Lage rente

Bij woningen tussen de 200.000 en 300.000 euro is driekwart van de biedingen een bod boven de vraagprijs. In 2017 was dat nog maar bij 22 procent van de biedingen het geval. In het hogere prijssegment van huizen tussen de vier en vijf ton, is 70 procent van de biedingen hoger dan de vraagprijs. Bij huizen tot een miljoen biedt 13 procent over. Makelaarsland ziet de de trend van het overbieden doorsijpelen in het hogere segment, hierbij speelt volgens hen de lage hypotheekrente een rol.

De stad uit

Uit een steekproef onder ruim honderd woningzoekers van Makelaarsland blijkt ruim een derde hun budget tijdens de zoektocht te hebben verhoogd. Na een paar keer overboden te zijn, zorgen aanstaande kopers ervoor dat ze meer bieden om teleurstellingen te voorkomen. In de krappe huizenmarkt is er weinig keuze. Verder blijkt dat een derde van de ondervraagden het zoekgebied heeft vergroot. Een kwart zegt uitgeweken te zijn naar buiten de stad terwijl ze daar wel begonnen waren met zoeken.

Nauwelijks bedenktijd

Naast het feit dat veel woningzoekers diep in de buidel moeten tasten, eist de huidige huizenmarkt ook dat mensen snel beslissen. Het gemiddelde aantal dagen dat de koop van een huis in Nederland in beslag neemt, is het afgelopen jaar sterk gedaald. Gemiddeld duurde dat in 2020 62 dagen, tegenover 97 dagen in 2017. 2021 laat nog minder bedenktijd zien. Het gemiddelde aantal dagen tot de handtekening ligt in de eerste twee maanden op 56 dagen.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen