Rabobank: Huizenprijzen plussen bijna 11 procent in 2021

Bijna half miljoen woningen in particuliere verhuur

De huizenprijzen zullen dit jaar naar verwachting met bijna 11 procent stijgen, zo verwacht Rabobank. De markt profiteert volgens de coöperatieve bank van een sterk economisch herstel. Dit jaar wordt een huis gemiddeld 36.000 euro meer waard, zo schrijven de Rabo-economen in hun kwartaalbericht. Na de stijging met 10,9 procent dit jaar zal volgend jaar sprake zijn van een prijsstijging van 4,6 procent. Zowel voor dit jaar als volgend jaar heeft de bank de verwachting naar boven bijgesteld. Eerder ging de bank uit van prijsstijgingen van gemiddeld 8 en 4 procent.

Robuuste Nederlandse economie

Volgens Rabobank is de Nederlandse economie nog robuuster dan eerder voorzien. Ook de werkloosheid is de afgelopen maanden verder gedaald en zal naar verwachting ook minder hard oplopen dan eerder gedacht. Daarnaast is het aanbod huizen bijzonder laag waardoor kopers bang zijn achter het net te vissen. Ook de ruimere leennormen en afschaffing van de overdrachtsbelasting voor starters, stuwen de prijzen.

Grootste absolute prijsstijgingen

In april lagen de huizenprijzen 11,5 procent hoger dan een jaar eerder. Uitgedrukt in euro’s zijn volgens Rabobank de prijsstijgingen van de voorbije maanden de grootste in absolute zin ooit gemeten op de Nederlandse koopwoningmarkt. In een jaar tijd steeg de gemiddelde prijs met zo’n 40.000 euro. Eind jaren negentig en kort na de eeuwwisseling stegen de huizenprijzen procentueel nog harder.

Vlucht uit de Randstad

Vooral in Flevoland en Drenthe liepen de huizenprijzen vorig jaar hard op. Daar was sprake van een gemiddelde prijsstijging tussen de 13 en 14 procent. Dat was landelijk gemiddeld 10,3 procent. Daarbij tekenen de onderzoekers aan dat de huizen in Drenthe in doorsnee een vijfde goedkoper zijn dan elders in Nederland. In euro’s gemeten is Flevoland de regio waar de prijzen het hardst opliepen. Dat komt ook omdat de provincie een belangrijke “uitwijkregio” is voor steden als Amsterdam, Utrecht en Amersfoort.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen