Randgemeenten en ‘provincie’ hebben nu streepje voor bij woningzoekers

Skyline Almere met kantoren en woningen

Skyline Almere met kantoren en woningen

De bevolkingsgroei in de grote steden is vrijwel volledig ingekakt door de impact van het coronavirus en de lockdownmaatregelen. De randgemeenten in de Randstad, maar ook kleinere gemeenten elders in het land groeien juist sterk.

In 2020 is de bevolking van de tien grootste gemeenten veel minder gegroeid dan een jaar eerder, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat komt vooral door de lagere immigratie. Doordat het aantal immigranten sinds de wereldwijde coronamaatregelen sterk afnam, zakte de bevolkingsgroei vooral in deze steden in. Er kwamen niet alleen minder arbeidsmigranten maar ook minder internationale studenten.

Amsterdam krimpt net niet

Amsterdam eindigde nog net in de plus. Het aantal inwoners van de hoofdstad steeg in 2020 met 0,6 per duizend, in 2019 nam het inwonertal nog toe met ruim 12 per duizend inwoners. Breda en Nijmegen deden het nog slechter. De Brabantse stad wist vorig jaar nog geen 73 nieuwe (extra) inwoners te trekken. In Nijmegen kromp de bevolking, met 1 per duizend inwoners, na een groei van 6 per duizend in 2019.

Almere houdt stand

Ook in Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Eindhoven, Groningen en Tilburg liep de bevolkingsgroei in 2020 sterk terug, al presteren deze steden nog wel beter dan Amsterdam, Breda en Nijmegen. In Almere, dat vooral groeit door natuurlijke aanwas (geboorten minus sterfte) en binnenlandse verhuizingen, bleef de bevolkingsgroei meer op peil. Daar was vorig jaar nog een groei van 12,5 per duizend, ten opzichte van 17,7 per duizend in 2019. In absolute zin kreeg Almere er van alle Nederlandse gemeenten in 2020 de meeste inwoners bij.

Randgemeenten

De gemeenten waar het aantal inwoners in 2020 in relatieve zin het sterkst groeide, liggen voornamelijk in de nabijheid van grote steden. Zo groeide Weesp, vlakbij Amsterdam, in 2020 het sterkst met 37 per duizend inwoners. Ook Waddinxveen, Blaricum, Zuidplas en Zoeterwoude groeiden met meer dan 25 per duizend inwoners. Al deze gemeenten liggen in de Randstad en groeiden hoofdzakelijk door binnenlandse verhuizingen. Ook buiten de Randstad kregen enkele kleinere gemeenten er in 2020 door verhuizingen veel nieuwe inwoners bij. Dit zijn bijvoorbeeld de Zeeuwse gemeenten Noord-Beveland, Tholen, Kapelle en Goes, Scherpenzeel, Barneveld en Ede in de Gelderse Vallei en Ommen, Dalfsen en Borne in Overijssel.

Meer krimpgemeenten

Het aantal krimpgemeenten daalde in de afgelopen jaren, maar is weer licht toegenomen van 62 in 2019 naar 65 in 2020. Ook in 2020 liggen de gemeenten waar het aantal inwoners daalde vooral in de noordelijke provincies en in Zuid-Limburg. Negatieve uitschieter was Maastricht waar de bevolking met bijna 10 mensen per duizend inwoners kromp. Ook in enkele gemeenten in de Randstad was sprake van een stevige bevolkingskrimp. Dit gold bijvoorbeeld voor  IJsselstein, Oudewater en Huizen. Ook in grotere plaatsen als Leiden en Amstelveen kromp de bevolking met 7,8 per duizend relatief sterk.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen