Richtlijn: kwijtschelding winkelhuur moet bespreekbaar zijn

Winkels in Amsterdam

De koepels van winkeliers en vastgoedbeleggers hebben na wekenlange onderhandelingen een nieuwe leidraad gepresenteerd over de manieren waarop huurbazen en winkeliers elkaar door de coronacrisis heen kunnen slepen. Kwijtschelding van 50% van de huren over april en mei moet in sommige gevallen bespreekbaar zijn, zo hebben de koepels van winkeliers en vastgoedeigenaren afgesproken. De partijen blijven echter weg van een algehele landelijke oproep tot huurverlaging.

In het kort

  • Koepels van winkeliers en vastgoedeigenaren lijken pijn van coronacrisis te willen delen.
  • In sommige gevallen moet 50% huurkwijtschelding over april en mei bespreekbaar zijn.
  • Eerder kondigden sommige winkelketens eenzijdig een huurbetalingsstop af.

De winkelierskoepel Inretail reageert niettemin opgetogen over de richtlijn, die houvast biedt voor winkeliers die hun omzetten hebben zien instorten sFinds de corona-uitbraak in maart. Het zogenaamde ‘steunakkoord 2.0’ borduurt voort op een eerder herenakkoord, waarin de koepels IVBN (institutionele vastgoedbeleggers) en Vastgoed Belang (particuliere verhuurders) hun achterban al opriepen tot coulance en opschorting van huren.

Kwaad bloed

Eerder liepen de gemoederen tussen de verschillende gesprekspartners hoog op. Het onderwerp van kwijtschelding ligt onder vastgoedbeleggers extreem gevoelig gezien de vrees voor forse afwaarderingen op hun portefeuilles. Daar komt bij dat een aantal internationale winkelketens kwaad bloed zette bij hun huurbazen door eenzijdige huurpauzes in te lassen. Vorige week liep het overleg nog dusdanig moeizaam dat er helemaal geen gezamenlijke verklaring meer leek te komen.

Het onderhandelingsresultaat mag dan vrijblijvend zijn zonder juridische status, het is evengoed een bewijs dat veel vastgoedpartijen bereid zijn de pijn van de coronacrisis te verdelen en eigen verantwoordelijkheid te nemen, zegt Jeroen Lokerse van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield, die als onafhankelijk voorzitter optrad bij de gesprekken. ‘De boodschap is dat iedereen meedeelt in de pijn, dat we elkaar moeten vasthouden om door deze crisis heen te komen. Zo gaan we in Nederland met elkaar om.’

Geen boodschap aan polderdeal

Hoewel veel particuliere pandeigenaren de afgelopen weken al op eigen houtje afspraken maakten over kwijtschelding of opschorting, klinkt er onder winkeliers nog steeds ergernis over de halsstarrige opstelling van een handvol buitenlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen die veel winkelcentra bezitten en geen millimeter in zouden willen schikken. Zij zouden geen enkele boodschap hebben aan de recente polderafspraken over coulance.

Omgekeerd zijn er ook nog steeds grote ketens die eenzijdig een huurbetalingsstop handhaven richting al hun huurbazen, zegt Laurens van de Noort, directeur van Vastgoed Belang. Hij wil echter geen namen noemen. Onder meer lingerieketen Hunkemöller en warenhuisketen C&A kwamen recent tot inkeer nadat ze eerder een ‘huurvakantie‘ hadden aangekondigd wegens het instorten van hun omzetten.

Versneld van bricks naar clicks

De belangrijkste conclusie is volgens Van de Noort echter dat ‘alle partijen zich erop moeten voorbereiden dat de winkelstraat van voor corona niet meer terugkomt’. ‘We moeten anticiperen op een versnelde overgang van bricks naar clicks. De leegstand neemt al jaren toe en de huurprijzen daalden al, en die trends raken nu in een stroomversnelling. We moeten sneller schakelen voordat de boel verloedert.’ Onder meer gemeenten moeten dan ook veel sneller vergunningen verstrekken.

Dat beaamt Lokerse van Cushman & Wakefield: ‘Er moet nog heel veel pijn genomen worden. Ik denk dat het wel duidelijk is dat maatwerk niet genoeg is als we willen voorkomen dat de binnensteden leeglopen. Als die leegloop zich eenmaal voltrekt, krijg je het niet meer terug.’

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen