Toch maar weer aandelen? Hier moet je in beleggen in 2021

Beleggen in supermarktvastgoed

Nu het hectische beleggingsjaar 2020 achter de rug is, vragen beleggers zich af waar ze in het nieuwe jaar hun geld in moeten steken. RTL Z maakte een rondje langs experts.

Voorspellen is lastig, dat hebben we afgelopen jaar wel gezien. Niemand zal aan het begin van 2020 hebben verwacht dat er een pandemie zou uitbreken, die de hele wereld op zijn kop zette. Toch moet je ergens vanuit gaan.

Vooruitgelopen op herstel

Veel experts hebben voor 2021 een voorkeur voor een belegging in aandelen. Dat lijkt opvallend, de Amerikaanse brede S&P 500-index, technologie-index Nasdaq en onze eigen AEX stegen afgelopen jaar al. Tegelijkertijd daalden veel bedrijfswinsten, zodat aandelen duurder werden.

Beleggers zijn echter al voor een deel vooruitgelopen op herstel van de economie en daarmee van bedrijfswinsten. Als mensen gevaccineerd worden, dan kunnen de lockdowns die er zijn immers worden afgezwakt of opgeheven en dat is weer gunstig voor de economie en winsten.

Ondanks het koersherstel dat we al in de knip hebben denken analisten dat er meer in het vat zit. Na het slechte jaar 2020 zal de economie immers alleen maar kunnen groeien, is de verwachting.

Lage rente

Bovendien krijg je nauwelijks nog rente als je geld op de bank zet. Rijkere spaarders moeten zelfs rente betalen. Ook met staatsobligaties en obligaties van bedrijven zul je niet zoveel kunnen verdienen, denkt Simon Wiersma, beleggingsanalist bij ING Investment Office

Door het beleid van de centrale banken zal de rente nog geruime tijd laag blijven, waardoor aandelen relatief aantrekkelijk blijven in vergelijking met andere beleggingscategorieën, blijkt uit een prognose van vermogensbank Van Lanschot Kempen.

Snelheid vaccinaties

Volgens RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra vormen eventuele vertragingen met vaccinaties de grootste bedreiging. “Hoe snel we gevaccineerd worden, bepaalt hoe snel we terug kunnen naar ‘normaal’. Als er vertraging optreedt met vaccineren, dan kan dat voor problemen zorgen op de beurs, omdat de koersen hard vooruitgelopen zijn op economisch herstel.”

“Er is al veel goed nieuws ingeprijsd, zoals meer stimulering voor de economie in Europa en de VS. Veel beleggers denken dat de koersen verder zullen oplopen en dat maakt me een beetje bang”, vervolgt Veenstra.

Waarde-aandelen vs. groei-aandelen

Europese aandelen kunnen profiteren van meer economische groei en een fors winstherstel, denkt beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen.

Naast een hogere economische groei verwacht hij ook een gedeeltelijke draai, waarbij groeiaandelen worden omgeruild voor waarde-aandelen. Dat is mede omdat waarde-aandelen het de laatste tijd minder goed hebben gedaan dan andere aandelen.

Groeiaandelen, zoals techbedrijven, zijn aandelen van bedrijven die snel groeien, maar weinig en soms zelfs geen dividend uitkeren. Waarde-aandelen, daarentegen, zijn aandelen van bedrijven die minder snel groeien, maar wel relatief veel dividend uitkeren.

In 2020 deden waarde-aandelen het juist minder goed dan groeiaandelen. Dit kwam voor een deel doordat veel bedrijven niet of minder dividend uitkeerden wegens de coronacrisis.

Gezondheidszorg

Maar in welke aandelen je dan moet beleggen, daarover verschillen zoals gebruikelijk de meningen. Analisten van ING verwachten dat je grosso modo met aandelen wereldwijd zo’n 6 procent zult kunnen verdienen, dat is inclusief dividend.

Het meeste perspectief ziet Bob Homan, hoofd investeringen bij ING, bij de sectoren gezondheidszorg, IT en communicatie.

De gezondheidszorg zal onder meer kunnen profiteren van de politieke situatie in de VS, waardoor grote prijsverlagingen van medicijnen lastig zullen zijn om door te voeren. Ook zijn grote farmaconcerns niet zo duur, stelt de bank.

De IT-sector zal wel varen bij het verwachte herstel van de autosector, een groeiversnelling bij elektrische auto’s en de komst van 5G-voor mobiele telecom, denken analisten van ING dan ook.

Achterblijvers

Ook Robeco ziet het zonniger in voor aandelen die zijn achtergebleven op de beurs. Daarbij denkt de Rotterdamse vermogensbeheerder aan bedrijven die zullen profiteren van herstel van de economie, zoals in de industrie en fabrikanten van consumentenproducten.

Een draai van groeiaandelen naar waarde-aandelen zien ze, in tegenstelling tot Van Lanschot Kempen, nog niet. Dat komt mede omdat Robeco op de korte termijn nog een aantal risico’s ziet, zoals de sterke toename van het aantal coronabesmettingen.

Over Amerikaanse techaandelen is Robeco voorzichtiger geworden, omdat ze volgens de bank momenteel aan de prijs zijn.

Opkomende landen

ABN Amro ziet het meeste in aandelen in opkomende landen. Die zijn volgens de bank namelijk goedkoper dan die in Europa en de VS. Bovendien zullen ze kunnen meeprofiteren als ontwikkelde landen uit lockdowns komen.

Ook voor Van Lanschot Kempen zijn aandelen in opkomende markten interessant. Niet alleen kunnen ze profiteren van groei van hun eigen economieën, maar ook is het aantal besmettingen met het coronavirus in landen als China, Zuid-Korea en Taiwan relatief laag.

Bedrijfsobligaties

Volgens deskundigen zijn nog andere beleggingscategorieën dan aandelen interessant. Zo is Van Lanschot Kempen niet alleen optimistisch over aandelen, maar ook over beleggingen in hoogrentende bedrijfsobligaties. Dat zijn obligaties met een relatief hoog rendement, maar tegelijkertijd ook een hoog risico gezien de lage kredietboordeling. Ze worden ook wel junk bonds genoemd.

Van Lanschot Kempen ziet daar kansen, deels omdat overheden in Europa bedrijven in strategische sectoren niet zomaar ten onder zullen laten gaan. Ook staatsobligaties van opkomende landen zijn volgens Van Lanschot Kempen aantrekkelijk.

 

Bron: RTL Nieuws


Gerelateerde artikelen