Vastgoed blijft profiteren van schaarste, maar waardegroei wel lager in 2020

Bouwen van woningen

Schaarste blijft het toverwoord op de vastgoedmarkt in 2020. Kantoren, woningen en bedrijfsruimten zullen daardoor verder in waarde stijgen. Maar die groei zal met 3,5% niet meer zo hoog zijn als het afgelopen jaar, toen het om 7% ging. In 2021 zakt die verder omlaag naar 2%.

Dat stelt ABN Amro in een vrijdag gepubliceerde prognose voor de vastgoedmarkt. Dat panden minder hard in waarde zullen stijgen komt volgens de bank doordat de economische groei terug loopt. ‘Vastgoed beweegt heel erg mee met de Nederlandse economie’, zegt Madeline Buijs van ABN Amro.

Vastgoed beweegt heel erg mee met de Nederlandse economie
~ Madeline Buijs van ABN Amro

Malaise bij winkelvastgoed

Daarnaast wordt de waardegroei gedempt door de problemen bij het winkelvastgoed. Doordat mensen steeds meer online winkelen, neemt de leegstand toe. De bank verwacht dat winkels komend jaar 1,5% minder waard worden.

Tegelijkertijd blijft het gebrek aan nieuwbouw de prijzen bij woningen, kantoren en distributiehallen opdrijven. Bij woningen verwacht ABN Amro een waardestijging van 3,5% in 2020, bij kantoren 3% en bij de hallen 4%.

52,7%
zijn huurwoningen in waarde gestegen sinds eind 2014

Vastgoedbeleggers profiteren van woningtekort

Door de tekorten op de woningmarkt is de waarde van huurhuizen de afgelopen jaren geëxplodeerd. Sinds eind 2014 zijn commerciële huurwoningen maar liefst 52,7% meer waard geworden. Al hebben niet alleen woningbeleggers geprofiteerd van het woningtekort, ook andere vastgoedbeleggers voeren er wel bij.

Doordat veel kantoren zijn omgebouwd naar woningen, nam het kantooraanbod af. In combinatie met een toegenomen werkgelegenheid maakte dat kantoorbeleggingen weer lucratief. Sinds 2017 is de waarde van kantoren met 13% gestegen.

Ook bij bedrijventerreinen heeft het tekort aan woningen de waarde gestuwd. Doordat veel gemeenten voorrang geven aan woningen bij het bestemmen van grond, is het aantal afgegeven vergunningen voor bedrijventerreinen teruggelopen, van 2109 in 2012 naar 1700 in 2018, terwijl de vraag naar dit type vastgoed stijgt. Afgelopen jaar werden bedrijfsruimten 6,5% meer waard.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen