Vastgoedbelegger Annexum: sfeer grimmiger om huurkorting horeca

Huur winkelvastgoed: uitstel betaling of afstel?

De financiële ellende in de horeca loopt op en leidt tot soms grimmige situaties met verhuurders. „De bank geeft niet thuis, de overheid is te traag met bepaalde regelingen. Er zijn vastgoedconcerns die nog steeds de volle mep aan huur willen. De koek is simpelweg op bij ondernemers, inclusief spaargeld en studiefondsen van kinderen”, aldus Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De Vereniging van institutionele beleggers in vastgoed ziet de gevolgen van de geldnood. „Het is momenteel doffe ellende in de horeca. Maar onze leden proberen de huurders erdoorheen te slepen. Die horeca is straks weer hard nodig”, zegt directeur Frank van Blokland.

Vastgoedconcern Annexum krijgt momenteel van 35% van de horecahuurders geen geld meer vanwege de coronacrisis. De lange lockdown en onzekerheid eisen hun tol, zegt ceo Huib Boissevain in gesprek met De Telegraaf.

Korting

Annexum heeft een vastgoedportefeuille van €1,1 miljard met onder meer winkels, hotels en restaurants. „Het beeld is momenteel wisselend. De supermarkten draaien heel goed, maar van 35% van de horeca-ondernemingen in onze portefeuille krijgen we momenteel geen huur. Het geld van ondernemers begint op te raken”, zegt Boissevain.

In het coronajaar wist Annexum nog redelijk te draaien. Met ondernemers werden regelingen afgesproken voor bijvoorbeeld het uitstel van huurbetalingen toen de coronacrisis uitbrak. „Toen vorig jaar na de lockdown in juni alles weer openging, hebben de meeste ondernemers hun achterstanden in kunnen halen. We zien nu een ander beeld, ook omdat de tweede lockdown langer duurt dan de eerste. Dit jaar wordt ingrijpender. De sfeer is grimmiger, omdat er huurders zijn die korting eisen in plaats van een regeling.”

Slimmerik

Volgens Boissevain doet een aantal ’slimmeriken’ beroep op gerechtelijke uitspraken die onlangs gedaan zijn. Daarin werd een huurkorting toegewezen door de rechter. Er zijn ketens en ondernemers die zich nu beroepen op deze uitspraken om een korting af te dwingen bij Annexum. Een huurkorting is permanent, terwijl de vastgoedeigenaar in sommige gevallen meer ziet in een tijdelijke regeling. „Een huurkorting is soms helemaal niet nodig. De verwachting is dat er inhaalvraag zal zijn en consumenten veel zullen spenderen, omdat het geld ze in de zak brandt. Waarom zouden we nu een permanente huurkorting geven, als de ondernemer in kwestie later dit jaar een dubbele omzet draait? We hebben soms stevige gesprekken”, stelt Boissevain.

Het kabinet kan volgens de Annexum-topman bijdragen aan rust bij de ondernemers door een betalingsregeling voor achterstallige belastingen. „Als de ondernemers weten dat ze belastingen in de komende jaren kunnen aflossen, dan is er een belangrijke onzekerheid verdwenen en is de schade overzichtelijk. Waarom is politiek Den Haag niet in staat om dit voorstel te doen?”, vraagt hij zich af.

Congressen

Annexum verwacht dit jaar zo’n 10% minder huuropbrengsten uit vastgoed dat is blootgesteld aan de coronacrisis. De belegger heeft bijvoorbeeld een hotel naast een congrescentrum in Maastricht. Boissevain denkt dat het herstel van de congresmarkt op zich laat wachten en dat het lastig zal worden om de huren te innen. Maar voor restaurants bijvoorbeeld zijn er volgens hem weinig belemmeringen, al dan niet na een test. Al eerder deden grote steden en brancheclub KHN dezelfde oproep, maar het kabinet wil nog niet aan versoepelingen. Boissevain: „Ik ga ervan uit dat de restaurants weer open kunnen, al dan niet met testen en regels van afstand houden. Dat kon vorig jaar ook prima. Laat horeca een ’oplossing’ zijn van het coronaprobleem, in plaats van die nog langer dicht te laten.”

 

Bron: de Telegraaf


Gerelateerde artikelen