Vastgoedmonitor: Makelaars eerste slachtoffers coronacrisis

Waar vinden vastgoedbeleggers in Europa nog rendementen boven 5%?

De coronacrisis slaat in de vastgoedsector het hardst toe onder makelaars. Dat blijkt uit de resultaten van de tweede enquête voor de Vastgoedmonitor van Vastgoedmarkt en USP Markting Consultancy.

Er deden 360 vastgoedprofessionals aan mee. Van de ondervraagde makelaars doet 23 procent een beroep op de noodsteun, zoals de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid en uitstel van betaling bij de Belastingdienst. Nog eens 15 procent verwacht noodsteun te moeten aanvragen.

Van alle deelsectoren in de vastgoedbranche worden makelaars relatief zwaar getroffen door de coronacrisis: 58 procent van de makelaars meldt een daling op jaarbasis van de omzet in april en maar 8 procent een stijging. Voor de hele vastgoedsector is dat beeld gunstiger: 28 procent van de ondervraagden meldt een omzetdaling en 12 procent een -stijging.

De vastgoedsector als geheel kan het financieel nog redelijk redden: 6 procent van de ondervraagden maakt gebruik van noodsteun en 7 procent verwacht dat te doen. Dit ondanks een gerealiseerde omzetdaling van 19 procent in april en een verwachte omzetdaling van 25 procent in mei.

Pijn van huurderving

Maar bij opdrachtgevers van makelaars springen de seinen op oranje. Van de ontwikkelaars meldt 21 procent voor april een omzetdaling en 16 procent een stijging. Op de vraag of aanbestedingen en offerteaanvragen teruglopen, zegt 26 procent van de ondervraagde vastgoedprofessionals ja. Nog eens 27 procent spreekt de verwachting uit dat die afname er gaat komen. Bij de beleggers lijkt een deel de pijn van huurderving te voelen: 26 procent meldt een daling van de omzet en 15 procent een stijging.

Download de belangrijkste inzichten van de VastgoedMonitor

Partijen die het vastgoedrisico dragen, zien de negatieve effecten van de coronacrisis ook al terug op de balans. Voor de maand april meldt 54 procent een daling van de waarde van de totale portefeuille. Vooral bij kantoren en retail is de richting van de waardeontwikkeling duidelijk. Voor beide categorieën meldt 73 procent van de ondervraagden dat de boekwaarde van de portefeuille is gedaald ten opzichte van april 2019.

Zorg en logistiek gunstige uitzonderingen

Woningen blijven niet buiten schot: 32 procent van de ondervraagden meldt waardedalingen in dit segment en maar 15 procent ziet een stijging daarvan. De gunstige uitzonderingen zijn de segmenten zorg en logistiek. Voor zorg meldt 24 procent een stijging van de boekwaarde en 19 procent een daling. Bij logistiek is de uitkomst nog iets gunstiger: 27 procent meldt een stijging van de boekwaarde en 20 procent een daling.

Huur 50 procent omlaag

De anderhalvemetersamenleving betekent weinig goeds voor de waarde van winkelvastgoed, denken de ondervraagden. Bij winkels ligt het deel dat een negatief effect op de vastgoedwaarde verwacht 77 procent hoger dan het deel dat een positief effect voorziet. ‘Dat vraagt om gigantische oppervlaktes. Dit is niet realistisch’, zegt een van de ondervraagden. Een tweede merkt op: ‘De vierkantemeterprijs is te hoog ten opzichte van aantal mogelijke bezoekers.’ Een derde concludeert dat winkelen op anderhalve meter alleen werkt ‘als de huur met 50 procent naar beneden zou gaan.’

Vastgoedmonitor
De Vastgoedmonitor is een onderzoek uitgevoerd door Vakmedianet en USP Marketing Consultancy. In dit onderzoek kijken ze naar het sentiment rondom en/of de impact van het coronavirus op de hele keten in de vastgoedsector, van bouw tot belegger. Elke maand nodigen zij professionals uit de sector uit om deel te nemen aan dit onderzoek.

De resultaten worden geanalyseerd door USP en de uitkomsten worden gedeeld via onder meer Vastgoedmarkt en de Architect. Het onderzoek wordt structureel uitgevoerd om zo de ontwikkelingen over een langere periode accuraat in kaart te brengen. Het onderzoek meet het sentiment in de bouw- en vastgoedwereld en is telkens een momentopname. Het aantal deelnemers voor deze onderzoeksronde was 1.400, waarvan 360 actief zijn in het vastgoed.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen