Verkoop haalt productie bijna in: aanbod nieuwbouwwoningen droogt op

Huur- en koopwoningen

In het eerste kwartaal zijn er in totaal 10.420 nieuwbouw koopwoningen verkocht, 31 procent meer dan vorig jaar. Het hoogste aantal nieuwbouwverkopen in vijftien jaar heeft wel een schaduwzijde: het aanbod droogt op.

Bouwvakkers, bouw

Vooral het aantal verkochte appartementen lag fors hoger, zo blijkt uit cijfers van WoningbouwersNL, de belangenvereniging van woningbouwers in Nederland. Dit was met 4.740 bijna het dubbele van het langjarig gemiddelde van 2.120 verkochte nieuwbouwappartementen. Hierbij lijken complexe binnenstedelijke ontwikkelingen nu de drijver. Vooral in de provincies Noord-Holland (1.097 verkochte nieuwbouwappartementen), Zuid-Holland (943), Utrecht (435) en Gelderland (372) waren de verkoopvolumes uitzonderlijk hoog.

Vooral eengezinswoningen

Nog steeds blijft de verkoop van eengezinswoningen de stuwende kracht onder de hoge verkoopaantallen. Bij tweederde van de verkopen (65 procent) van de verkopen betreft eengezinswoningen, wat wel lager is dan het langjarig gemiddelde van 75 procent. De verkoop van eengezinswoningen lag in het eerste kwartaal meer in lijn met het langjarig gemiddelde, waarbij Zuid-Holland (1.785 verkochte nieuwbouw eengezinswoningen), Noord-Brabant (1.096), Gelderland (829) en Noord-Holland (686) traditioneel de koplopers zijn.

Te weinig woningbouwlocaties

Veel bouwondernemingen schroeven hun productiecapaciteit flink op om zo een poging te doen om de woningnood te verminderen. Volgens WoningbouwersNL draaien veel fabrieken momenteel echter niet op volle capaciteit, omdat woningbouwlocaties niet snel genoeg loskomen. Veel gemeenten dreigen juist nu te gaan bezuinigen op de afdeling planologie of krijgen vacatures niet gevuld. ‘Het aanbod van nieuwbouwwoningen raakt wel op’, aldus Jannes van Loon, woningmarktonderzoeker bij WoningbouwersNL.

Steun voor gemeenten

Volgens van Loon is het belangrijk dat gemeenten ondersteuning krijgen vanuit het Rijk, zodat de woningbouwproductie structureel opgeschroefd kan worden naar 100.000 woningen per jaar. Daarbij is het cruciaal dat gemeenten het bouwbesluit accepteren, zodat een (fabrieks)woning niet in elke gemeente weer aan andere (welstand)eisen wordt onderworpen.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen