Voorgoed veranderd: de vraag naar logistiek vastgoed

Nederlandse distributiecentra gewild na Brexit

De mondiale pandemie heeft het landschap van het logistieke vastgoed voorgoed veranderd: beslissingen over de supply chain zijn vandaag holistischer, meer datagedreven en urgenter dan ooit.

Dat stelt Prologis, wereldmarktleider in logistiek vastgoed, in een nieuw onderzoeksrapport. Volgens Dirk Sosef, vice president, Research and Strategy, Prologis Europe, heeft e-commerce niet alleen een effect op logistiek, maar ook op verstedelijking, digitalisering, demografische ontwikkelingen en consumentenverwachtingen. Met dit rapport wil het bedrijf ‘het tijdelijk veranderde gedrag van mensen en bedrijven tijdens de pandemie onderscheiden van de blijvende krachten die de supply chains van de toekomst bepalen’.

Blijvende krachten

Dit zijn de belangrijkste blijvende krachten volgens Prologis:

1. Het lange termijn structurele groeitempo van logistiek vastgoed is toegenomen. Het aandeel van de consumptie gerelateerde logistieke vraag is gegroeid, terwijl de productie- en handelsgerelateerde vraag is gedaald.

2.Technologie en demografie veranderen de retail. Consumentenverwachtingen zijn permanent hoger. Prologis Research verwacht dat e-commerce de komende vijf jaar wereldwijd met circa 150 basispunten zal toenemen. Fysieke winkels zullen steeds snellere bevoorrading vereisen om concurrerend te blijven.

3. Best practices in logistiek worden mondiaal. Nu bedrijven steeds meer wereldwijd gaan opereren, wordt de veerkracht van de supply chain getest. Dat voedt op zijn beurt de vraag naar moderne voorzieningen en gedecentraliseerde netwerken. Deze trend zal in combinatie met de groeiende consumentenpopulatie tot 2030 leiden tot een extra vraag van 300 tot 400 miljoen vierkante meter moderne logistieke bedrijfsruimte.

4. Locatie telt meer dan ooit voor gebruikers van logistiek vastgoed. Supply chains worden bepalend voor concurrentiële slagkracht en blijven de motor achter financiële resultaten.

5. Goede netwerkplanning kan meer inkomsten en kostenbeheersingsvoordelen opleveren die de vastgoeduitgaven, slechts 5 procent van de algehele ketenkosten, significant overtreffen.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen