Woninginspectie door een drone: sneller, nauwkeuriger en goedkoper?

Woninginspectie door een drone

Onlangs zijn de eerste testvluchten met drones uitgevoerd bij kostenbesparende woninginspecties in woonwijken. Het was de eerste keer dat de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Ministerie van Defensie hiervoor toestemming hadden verleend. Deze test maakt onderdeel uit van het FaSA project. Een gesubisidieerd initatief van VMRG (Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche), OCTO en Aeroscan die samenwerken met 39 publieke en private partijen om de vastgoedmarkt te verbeteren door middel van innovatie zoals drones, sensoren en kunstmatige intelligentie.

Door de inzet van drones kan op een kostenbesparende en objectieve manier continu inzicht worden gegeven in de technische en esthetische prestaties van gevels van woningen en bedrijfsgebouwen. FaSA heeft als eerste in Nederland toestemming gekregen van voor het testen van dronevluchten in stedelijk gebied.

Sneller, nauwkeuriger en goedkoper

Een groot woningcomplex is kostbaar om te inspecteren. Een drone doet het werk sneller, nauwkeuriger en goedkoper. De drones vliegen op gepaste afstand en vanuit de lucht maakt de camera op het apparaat foto’s van het dak, de gevel en de kozijnen. De camera maakt foto’s in hoge resolutie en brengt afwijkingen op millimeter niveau  in kaart. Om een totaalbeeld van een gebouw te krijgen, zullen de verkregen beelden op termijn ook gekoppeld moeten worden aan grondfotografie.

Voorkomen is beter dan genezen

Het streven is om over een paar jaar mogelijke lekkages te ontdekken nog voordat het daadwerkelijk een lekkage is. Een bewoner hoeft geen melding meer te maken, er gaat direct een signaal naar een aannemer of gevelbouwer die de bijna-lekkage kan repareren voordat de schade groter wordt. Geen onderhoud als het al te laat is, maar preventief onderhoud.

Veel aandacht voor privacy bewoners

Bij het uitvoeren van dit soort dronevluchten moet de privacy van de bewoners worden gewaarborgd. Voorafgaand aan de pilotvluchten ontvangen de bewoners een brief met uitleg over de inspecties. Hierin wordt benadrukt dat er uitsluitend wordt gekeken naar de technische aspecten van de buitenkant van een huis en nadrukkelijk niet op personen of persoonlijke eigendommen.

Mochten er toch personen of bijvoorbeeld kentekens op de beelden staan, worden deze onherkenbaar gemaakt en alleen deze anonieme beelden zullen met de opdrachtgever worden gedeeld. De originele bestanden worden verwijderd. Bovendien worden er informatiebijeenkomsten georganiseerd voor buurtbewoners om de opgenomen beelden te kunnen bekijken. De eerste reacties hierop waren zeer positief.

Over FaSA

FaSA is een platform dat de fysieke vastgoedmarkt innoveert door inzet van digitale middelen als sensoren, drones en kunstmatige intelligentie en loopt over een periode van drie jaar. De initiatiefnemers zijn VMRG (Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche), OCTO en Aeroscan die samenwerken met 39 publieke en private partijen. Zij voeren onderling overleg over wat er allemaal nodig is om het drone gebruik breed toe te passen. Na de eerste testvluchten is men positief over de resultaten. De vluchten zijn veilig verlopen, de drones maken uitstekende foto’s en ze bleven goed hangen bij windkracht vijf.

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen