Annexum feliciteert PLUS en COOP

Plus | G.A. Soetemanweg, Pernis

Onlangs werd bekend dat PLUS en COOP overeenstemming hebben bereikt over de voorgenomen fusie en samen verdergaan als één coöperatie. Door de fusie ontstaat de derde grootste servicesupermarkt van Nederland, opererend onder de PLUS formule en een gezamenlijke consumentenomzet van circa 5 miljard euro. Daarmee is een nieuwe uitdager van de marktleiders Albert Heijn en Jumbo opgestaan.

Op dit moment heeft PLUS 268 vestigingen, die bijna allemaal door zelfstandige ondernemers worden uitgebaat. COOP telt 314 vestigingen, waarvan ongeveer de helft eigen filialen. Als vrijwel alle ondernemers aan boord blijven hopen ze verder te gaan met 550 winkels, zo’n 30 minder.

Annexum heeft op dit moment zes COOP- en zeven PLUS-supermarkten in beheer. Naar verwachting zullen deze COOP-supermarkten verder gaan onder de sterke naam van PLUS. De naam COOP zal de komende drie jaar uit het straatbeeld verdwijnen.

Onder ondernemers van PLUS en COOP is veel steun voor de fusie van de twee supermarktketens. Dat blijkt uit een rondgang van Distrifood. Doede Simonides, voorzitter van de COOP-franchisers, bevestigt dat de fusieplannen goed zijn ontvangen door de COOP-ondernemers. “Natuurlijk moeten er nog veel vragen worden beantwoord. Maar iedereen is enthousiast.” De fusie biedt volgens hem veel schaalvoordelen.

Schaalvergroting als strijdwapen

Fred Bosch, algemeen directeur bij COOP, zegt hierover: “Wij zijn trots dat we met deze fusie onze unieke positie in het Nederlandse supermarktlandschap verder kunnen uitbouwen. In deze sterk concurrerende en consoliderende markt biedt schaalvergroting meer slagkracht voor beide ondernemingen.”

Met de fusie is de noodzaak om schaalvoordeel te creëren echter nog niet verdwenen, zegt PLUS-baas Duncan Hoy. Hij houdt de deur open voor andere supermarktketens om zich bij de combinatie aan te sluiten, maar wil niet zeggen of daarover al gesprekken lopen.

Een krachtige combinatie in het supermarktlandschap

Door het samengaan van PLUS en COOP ontstaat een sterke, toekomstbestendige en concurrerende speler in het Nederlandse supermarktlandschap. De krachtige combinatie biedt een uitstekend perspectief voor de lange termijn in de competitieve food retailmarkt.

Met een sterkere financiële armslag kan verder geïnvesteerd worden in het winkelnetwerk en de hard groeiende online propositie. De samenvoeging levert op termijn naar verwachting jaarlijks 50 miljoen euro aan combinatievoordelen op.

Vervolgstappen

De voorgenomen fusie is onder voorbehoud van de gebruikelijke voorwaarden inclusief instemming van de Ledenraad van COOP en de Algemene Ledenvergadering van PLUS, goedkeuring door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) en advies van de betrokken ondernemingsraden. PLUS en COOP streven ernaar zo snel mogelijk de benodigde goedkeuringen te krijgen. De transactie zal naar verwachting begin 2022 worden afgerond.

 

Bron: PLUS


Gerelateerde artikelen