Annexum stopt met verhandelbaar vastgoedfonds op basis van blockchain

Annexum en Bloqhouse over succesvol innoveren: stap voor stap en verlies de droom niet uit het oog

Naar aanleiding van de voorgenomen wijzigingen in het fiscale stelsel heeft Annexum besloten vooralsnog te stoppen met de pilot om participaties in vastgoedfondsen via blockchain te verhandelen. Het opheffen van de Fiscale Beleggingsinstelling (fbi) voor Nederlands vastgoed veroorzaakt dubbele belastingheffing voor particuliere beleggers. Het gevolg hiervan is dat het voorgenomen woningfonds een te laag rendement krijgt om nog aantrekkelijk te zijn.

Vastgoed beleggen via blockchain

Annexum was in samenwerking met fintech-startup Bloqhouse bezig om met behulp van blockchaintechnologie een pilot voor te bereiden om directe verhandelbaarheid van participaties tussen particuliere beleggers mogelijk te maken. Na uitvoerig overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zou het fonds in het vierde kwartaal van 2018 naar de markt komen. Dit zou een wereldwijde primeur hebben betekend.

Innovatie in vastgoed

Huib Boissevain, CEO Annexum: “Wij zijn altijd bezig met het verbeteren van onze producten. Verhandelbaarheid van participaties is voor ons zeer belangrijk. Vandaar dat wij met veel enthousiasme samen met Bloqhouse hebben gewerkt om verhandelbaarheid op basis van blockchain mogelijk te maken. Dit zou voor onze klanten een grote verbetering hebben betekend, qua kosten en doorlooptijd van transacties.”

“Nederland was één van de eerste landen in de wereld die verhandelbare vastgoedfondsen mogelijk heeft gemaakt en is nu de enige die dit weer afschaft. Annexum betreurt dit vooral omdat met deze innovatie, diverse verbeteringen in de Nederlandse vastgoedwereld hadden kunnen worden gerealiseerd. Wij hopen dat de politiek dit alsnog inziet en de voorgenomen maatregelen niet invoert.”

Gerelateerde artikelen

Blockchainfonds Annexum sneuvelt door afschaffing dividendbelasting