Een blijvende grote vraag naar starterswoningen

Weinig betaalbare woningen beschikbaar voor alleenstaanden

Het wordt steeds moeilijker voor beginnende huizenkopers om de woningmarkt te betreden. Koopwoningen zijn voor starters de laatste jaren minder betaalbaar geworden. De stijgende huizenprijzen worden weliswaar gedeeltelijk gecompenseerd door de zeer lage hypotheekrente. Maar daar tegenover staat dat de financieringsnormen zijn aangescherpt. Vooral in de grote steden als Amsterdam en Utrecht, zijn singles de dupe van de sterke druk op de woningmarkt.

Flexibiliteit van huren

Terwijl het aantal alleenstaanden groeit, zijn er steeds minder betaalbare woningen in de steden. En uitgerekend hier woont zo’n 50 procent van de singles. Hierdoor valt deze groep buiten de boot en zijn zij gedwongen om te (blijven) huren. Naast de moeilijkheid om een eigen woning te kopen, geven veel starters gewoon de voorkeur aan de flexibiliteit van huren. Zij zoeken een betaalbare huurwoning.  De jongeren die meer dan € 36.798,- verdienen, kunnen geen beroep doen op een sociale huurwoning. Als dat wel het geval is, dan blijkt de wachttijd vaak te lang. Deze groep zoekt betaalbare woningen onder de € 1000,-, in of nabij het centrum van een stad.

De schaarste betekent dat er andere oplossingen moeten worden gevonden voor het vergroten van het aantal starterswoningen. Projectontwikkelaars spelen in op deze vraag, door kleine (40 m2) en daarmee betaalbare woningen te realiseren. Waarin bewoners bepaalde faciliteiten delen, zoals buitenruimte en wasmachines. Gebruik is voor jongeren belangrijker dan bezit.

Transformatie van kantoren naar woningen

Een interessante ontwikkeling is ook de transformatie van kantoren naar starterswoningen met een betaalbare huur. Het transformeren van leegstaande kantoren naar woningen is een volwaardig alternatief voor nieuwbouw van woningen. De bouwtijd is veelal korter dan bij nieuwbouw en er wordt tevens bijgedragen aan het verkleinen van het overschot aan kantoor- ruimte. Vooral kantoren die in of nabij woongebieden gesitueerd zijn, met goede verbindingen, lenen zich er goed voor. In Nederland zijn de afgelopen jaren al veel succesvolle transformaties gerealiseerd.

Beleggen in woningen

Woningfonds Randstad I is een nieuw woningfonds van Annexum met twee naar starterswoningen getransformeerde kantoorgebouwen. In totaal biedt dit fonds woonruimte aan ruim 100 starters. De panden liggen In Nieuwegein en Zoetermeer.

Heeft u interesse om te investeren in woningen? Binnenkort start de emissie van Woningfonds Randstad I en vindt u alle informatie over deelname op www.woningfondsrandstad.nl.

 


Gerelateerde artikelen