College Amsterdam cultiveert scheefwonen

Woningmarkt in Amsterdam

Amsterdam kent meer sociale woningbouw dan er mensen zijn die ervoor in aanmerking komen. Het vorig jaar aangetreden college van GroenLinks, D66, SP en PvdA heeft volgens Huib Boissevain, directeur van vastgoedbelegger Annexum, te weinig oog voor dit overschot aan sociale huurwoningen, zegt hij in het BNR-programma Zakendoen.

‘In de eigen statistieken van de gemeente staat dat er meer dan voldoende sociale woningbouw is. Dit college is de grote promotor van scheefwonen’, de situatie waarbij mensen met een relatief hoog inkomen te lang in een goedkope huurwoning blijven wonen. Als gevolg van het Amsterdamse beleid heeft de hoofdstad volgens Boissevain een chronisch tekort aan duurdere woningen, zodat mensen die ‘door willen groeien’ gedwongen zijn in Blaricum of Bloemendaal te zoeken.

Zelfs in Amsterdam is er daarom voor Annexum weinig eer meer te behalen, hoewel de stad zich aangepast heeft aan de lage rente en ‘goed geprijsd’ is, volgens Boissevain.

Buitenlandse investeerders

Een andere reden voor Annexum, een van de grootste aanbieders van vastgoedfondsen voor particulieren, om de hoofdstad links te laten liggen, is dat beleggingsvastgoed in de Randstad, met name op de Amsterdamse Zuidas, steeds meer het exclusieve domein van grote buitenlandse investeerders is geworden.

Reden om de aandacht te verleggen naar beleggingsobjecten elders in het land. Niet alleen zijn de risico-rendementen buiten Amsterdam momenteel een stuk gunstiger, ook de grondprijzen en bouwkosten zijn er nog te overzien. Bovendien beschikt Annexum, anders dan de grote buitenlandse beleggers, over specifieke kennis van de lokale vastgoedmarkten. Voor de internationale vastgoedreuzen zijn regio’s als Breda en Zwolle niet interessant – áls ze al weten waar die liggen. Zij richten zich liever op Amsterdam, Brussel en Parijs.

Volop kansen in de regio

Boissevain ziet voor particuliere beleggers volop kansen in de regio. Zeker met de komende energietransitie waar Nederland in de komende jaren mee te maken krijgt. Woningen zijn ‘ontzettend interessant’ materiaal, met name als langetermijnbelegging, aldus Boissevain.

‘Over enkele jaren is duurzaamheid een vast onderdeel van al het vastgoed. Na de investeringen om het vastgoed te verduurzamen zullen de huisvestingslasten omlaag gaan en dat is goed voor de rendementen. Bovendien kennen we in Nederland geen leegstand en dat blijft voorlopig ook nog wel zo. Het is daarom opmerkelijk dat heel veel banken nooit vastgoed adviseren, terwijl het toch een hele grote asset-klasse is.’

Gehoord bij BNR

Dagelijks interviewt BNR tientallen topbestuurders, wetenschappers en ondernemers. Die items zijn allemaal terug te luisteren, maar de meest opmerkelijke gesprekken verschijnen nu ook op fd.nl.

Deze keer: Huib Boissevain, ceo van vastgoedbelegger Annexum, dat zijn heil steeds meer buiten de Randstad zoekt. Beluister de podcast hier.

Wederopstanding

Vastgoedfondsen als Annexum, die zich specifiek richten op particulieren, zijn bezig aan een wederopstanding, zo bleek in november uit een rondgang van het Financieele Dagblad. Ook Boissevain werd daarin aangehaald en noemde toen al het voorbeeld van een recent gelanceerd woonfonds dat binnen drie weken was overtekend.

‘Als je een gebouw onderhoudt, moet je als particulier weten hoe het zit met klimaat, veiligheid en indeling. Die kennis hebben wij in huis, dus dat doen wij voor de particulier. Als je de keuze hebt gemaakt waar je in wilt beleggen, lossen wij verder alles op.’

Renteontwikkeling

Cruciaal voor de bestendigheid van vastgoedbeleggingen is de renteontwikkeling, al is er volgens Boissevain weinig reden tot zorg. Als de kredietcrisis één ding heeft geleerd, dan is het wel het belang van risicospreiding. ‘Ook als de rente een klein beetje omhoog gaat, zie je dat in een heleboel vastgoedsectoren nog steeds hele aantrekkelijke rendementen gemaakt kunnen worden.’

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen