Crisis op de woningmarkt door corona: dalen de huizenprijzen?

Huurwoningen voor starters

De ABN Amro-econoom Philip Bokeloh voorspelt dat de huizenprijzen dit jaar nog licht stijgen, een effect van de forste prijsstijging van vorig jaar (6,6 %). De huizenprijzen zullen vanaf 2021 naar verwachting dalen, zo bericht AMweb. In de Woningmarktmonitor die 6 april jl. verscheen staat dat voor 2020 een scherpe daling in het aantal verkochte woningen wordt verwacht, ondanks het recordaantal hypotheekaanvragen. Die verkoopdaling zal volgens de bank ook volgend jaar nog doorzetten, zij het minder hevig.

Door het ‘overloopeffect’ volgen de huizenprijzen vertraagd. Dat betekent dat er weer mensen komen met een hypotheek die onder water staat. Volgens Bokeloh zal dat niet zo’n groot probleem zijn als na de financiële crisis van 2008. De huizenprijzen zijn de laatste jaren hard gestegen en veel mensen lossen lineair of annuïtair af op hun hypotheek. De vraag is of door het woningtekort de prijzen niet gewoon stand zullen houden? Bokeloh stelt dat de coronacrisis een effect zal hebben op het aantal huishoudens in Nederland. “De kille werkelijkheid is dat het virus zijn tol eist, dat er al veel doden te betreuren zijn en dat het aantal slachtoffers verder zal stijgen. De eerdere bevolkingsprognoses zullen naar beneden moeten worden bijgesteld”, schrijft hij.

Vraag woningen blijft groter dan aanbod

De huizenprijzen hoeven niet persé te dalen, meent Maxim Bours van Huispedia. Er is in Nederland een groot tekort aan woningen. Het aantal huishoudens neemt toe en de woningproductie blijft achter. De vraag naar woningen blijft groter dan het aanbod.

Bours: “Volgens de regionale bevolkingsprognose van het CBS komen er tot 2035 in ons land ongeveer één miljoen inwoners bij. Daarvan trekt bijna 75% naar steden met meer dan 100.000 inwoners en de directe omgeving daarvan. Omdat de coronacrisis de bouw vertraagt, wordt het tekort niet sneller opgelost. Hierdoor zal de vraag naar woningen groter blijven dan het aanbod, waardoor de woningprijzen ondanks de crisis mogelijk eerder stagneren, dan wel minder hard stijgen.” In 2020 is het woningtekort volgens de Primosprognose van ABF Research opgelopen tot 296.000 woningen.

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Lijdensweg woningmarkt: EIB pleit voor woonfonds nieuwbouw

De coronacrisis brengt de Nederlandse economie in een recessie en net als in eerdere crisissituaties zullen hierdoor vooral de investeringen worden geraakt. Hierdoor wordt de bouw zwaar getroffen, aangezien 70% van de productie betrekking heeft op investeringen, meldt Vastgoedjournaal. De bouwproductie daalt met 15%, waarbij er 40.000 voltijdbanen verloren gaan.

Directeur Taco van Hoek van Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) waarschuwt voor een langzame lijdensweg voor de woningmarkt. “Voor corona bouwden we al veel te weinig woningen. We halen nog geen 60.000 woningen. Deze crisis is erger dan de vorige”, aldus Van Hoek in een interview met Cobouw. “Tijdens de bankencrisis zakte de nieuwbouw in twee jaar tijd met dertig procent in. Zonder bijzondere maatregelen komen we weer in een woningmarktcrisis terecht.”

Hij waarschuwt het kabinet snel in te grijpen door onder meer tien miljard euro te investeren in een woonfonds zodat de overheid de tijdelijke uitval van de particuliere vraag opvangt. Het EIB gaat uit van een krimp van 5 procent van de Nederlandse economie, al zijn de onzekerheidsmarges bijzonder groot. “De meeste projecten lopen nu door, maar als we één of twee kwartalen verder zijn zullen we in de bouw de klappen voelen. Die zullen relatief groot zijn, heviger. De bouw is een laat-cyclische sector.”

Deskundigen: starters woningmarkt, juich niet te vroeg

Als de coronacrisis er inderdaad toe leidt dat we in een flinke recessie belanden, gaat dat ook de huizenmarkt raken. Krijgen starters die er nu niet tussenkomen, straks meer kansen? Experts in het FD waarschuwen voor te veel optimisme. Marc Franke, Universiteit van Amsterdam: “Mensen stellen door de onzekere tijd het kopen van een huis uit. Minder vraag naar woningen ga je na zo’n twee kwartalen terugzien in de huizenprijzen. Die kunnen minder hard stijgen, maar op den duur ook gaan dalen. Dat lijkt goed nieuws voor starters, die tijdens de financiële crisis vooral profiteerden van de lagere prijzen en hypotheekrente. In tegenstelling tot de rest van Nederland bleven zij gewoon huizen kopen.”

De situatie is nu wel anders. De rente is al bijzonder laag en lijkt eerder te gaan stijgen dan te dalen. En er is nu een groot woningtekort, dat oploopt als de bouw stokt door het coronavirus. “Als minder wordt bijgebouwd, kan het voor starters op termijn zelfs nog moeilijker worden om een huis te vinden’, zegt Frans Schilder van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). “Sommige starters zullen van een lichte prijsdaling profiteren en misschien de markt op kunnen.” Maar het fundamentele probleem van het huizentekort is daarmee niet opgelost. En als het vertrouwen dan een beetje terug komt, schieten de prijzen opnieuw omhoog. Het kan voor starters op termijn zelfs nog moeilijk worden om een huis te vinden,” aldus Schilder.

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: Amweb | Cobouw | FD | Huispedia | VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen