De nieuwe belegger: goed geïnformeerd, doelgericht en vrouw

Het is opmerkelijk dat het in de huidige tijd nog nieuws is, maar dat is het: steeds meer vrouwen gaan beleggen. Dus rijst direct de vraag: waarom? Is de stijging van het aantal vrouwelijke beleggers een trend, een hype of is het meer? Zijn vrouwen een aparte beleggersgroep, anders dan bijvoorbeeld jongeren of mannen? Wat is hun beleggingsprofiel en hoe presteren zij?

Sterke groei van vrouwen in het groeiend aantal beleggers

Beleggen is weer populair. Sinds 2017 neemt de belangstelling voor beleggen flink toe. Afgelopen jaar groeide dit het sterkst sinds de jaren negentig. Het aantal beleggende huishoudens in Nederland groeide in 2020 met 17% tot 1,75 miljoen. Dit is 22% van de huishoudens en ligt niet ver onder de piek van 25% in de jaren negentig. Dit blijkt uit onderzoek van Kantar.

Bij de mobiele broker Bux zijn de nieuwe instromers steeds vaker vrouw. In 2020 is het aantal vrouwen dat bij de beleggingsapp een beleggingsrekening opende verzesvoudigd. Gedurende het jaar steeg het aandeel vrouwen in de nieuwe beleggers bij Bux in Nederland van 13% naar 25%. Deze cijfers delen zij in Business Insider. De Telegraaf meldt dat in 2017 één op de zeven beleggers vrouw was. Vijf jaar eerder was dit één op de acht. Volgens het AD is een kwart van de particuliere beleggers op de beurs vrouw.

Meer vrouwelijke beleggers is eigenlijk geen verrassing

De toename van het aandeel vrouwelijke beleggers hangt samen met de veranderde positie van de vrouw. Vrouwen zijn steeds hoger opgeleid. En zij zijn steeds beter economisch onderlegd en meer financieel bewust. Ook zij streven naar financiële vrijheid. En stappen logischerwijs de beleggingsmarkt op, het van oudsher mannenbolwerk.

Tegelijkertijd ontdekken de beleggingsplatformen de vrouwelijke belegger. Zij richten zich doelgericht op vrouwen en ook dat heeft effect.

Beleggen met een duidelijk beleggingsprofiel

Het beleggingsprofiel van de vrouwelijke belegger is anders dan het profiel van de mannelijke belegger.

Het gebruiksgemak van de low cost online platformen spreekt vrouwen erg aan. Niet alleen Bux ziet een toename van het aandeel vrouwen, ook bij platformen zoals het Israëlische eToro en Britse Nutmeg stijgt het aantal vrouwelijke leden flink.

Vrouwen nemen minder risico dan mannen op de beleggingsmarkt. Daar zijn onder andere ABN Amro, Tim van Langzaam Rijker en Esquire het over eens. In vergelijking met de mannelijke belegger uit zich dit op verschillende manieren.

  •  Vrouwen kiezen voor meer traditionele beleggingen met gelijkmatige koersontwikkeling;
  • vermijden producten met potentieel hoog rendement zoals derivaten, opties en turbo’s;
  • investeren relatief minder geld; maken dus kleinere winsten, maar ook kleinere verliezen;
  • spreiden hun beleggingen meer.

Dit profiel komt overeen met het profiel van veel beginnende beleggers. Misschien dat met de groei van het aantal ervaren vrouwelijke beleggers het verschil in beleggingsstrategie tussen man en vrouw verdwijnt. Maar het kan ook zijn dat de vrouw vasthoudt aan haar aanpak, want de resultaten zijn prima!

Beleggen met goede resultaten en minder risico

Beleggingsprofielen zijn interessant voor aanbieders van beleggingsproducten, of dit nu aandelen, vastgoed of obligaties zijn. Beleggingsfondsen, -platformen en banken analyseren hun doelgroepen en klanten. Ook de vrouwelijke belegger wordt onder de loep genomen.

Minder risico leidt over het algemeen tot een lager rendement. Maar blijkbaar niet altijd. Vrouwen nemen minder risico op de beleggingsmarkt. Toch is het gemiddelde rendement dat zij behalen hoger dan van de mannelijke beleggers. IEX meldt dat uit een grootschalig onderzoek van de Britse Warwick University blijkt dat vrouwen jaarlijks gemiddeld een 1,8% hoger rendement behalen dan mannen. Hiervoor zijn verschillende verklaringen te vinden.

Meer weten over beleggen in vastgoed?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninvastgoed

Vrouwen maken beter onderbouwde keuzes, omdat zij meer onderzoek doen. En zij schakelen eerder een beleggingsadviseur in. Daarnaast hebben vrouwen vaker een langetermijndoelstelling. Over het algemeen handelen zij minder emotioneel en reactief op de actualiteit. Zij gaan minder voor de snelle winst en kiezen vooral voor de buy-and-hold strategie. Dit scheelt ook in de transactiekosten.

En deels kan het hogere rendement komen door de bewuste keuze die vrouwen maken. Vrouwen die nu beginnen met beleggen, doen dat met interesse en heel doelbewust. Terwijl de ‘gemiddelde’ man meer automatisch is gaan beleggen, omdat het vanzelfsprekend was.

Op naar een duurzame en tevreden wereld?

Vrijheid en burgerlijke gelijkheid leiden tot een gelukkige bevolking. Business AM meldt dat de Scandinavische landen en vooral Finland hoog op de geluksladder staan. En het blijkt dat in deze landen het aandeel vrouwelijke beleggers het hoogst is.

Verder blijkt uit onderzoek van het Zwitserse USB dat 88% van de vrouwen het belangrijk vindt te beleggen in duurzame bedrijven.

Dus de vrouwelijke belegger behaalt met minder risico meer rendement, draagt bij aan een duurzame wereld en is een indicator voor een tevreden maatschappij. Voldoende reden om deze nieuwe belegger in de gaten te houden!


Gerelateerde artikelen