De stand van zaken op de woningmarkt

Bouwen van nieuwe huur- en koopwoningen

Op Prinsjesdag 2019 kondigde het kabinet een investeringsfonds aan ter waarde van tientallen miljarden. Met die miljarden zou de komende decennia geïnvesteerd moeten worden in duurzame economische groei en toekomstige welvaart. Dit zogenaamde Wopke-Wiebes-Fonds staat al sindsdien in de pauzestand. De prioriteit van het ministerie van Financiën ligt nu bij bedrijven die het moeilijk hebben.

Belachelijk, vindt de PvdA. Er is nu actie nodig om de oplopende werkloosheid te bestrijden en te zorgen dat Nederland er na deze crisis beter voorstaat. Zij komen met een coronareddingsplan. Daarin zou er € 4 miljard naar een bouwfonds volkshuisvesting gaan: er zouden 400.000 extra woningen gebouwd moeten worden door een bonus te geven van € 10.000 voor elke extra gebouwde woning. De verhuurdersheffing zou ook afgeschaft moeten worden, ook dit moet leiden tot 100.000 extra woningen. En tot slot willen ze € 2 miljard voor stedelijke vernieuwing.

Lager aantal nieuwbouwwoningen

Mooie plannen, maar dat geld is er nog niet. Het aantal afgebouwde nieuwbouwwoningen lag met ruim 71.500 woningen in 2019 op het hoogste niveau in 10 jaar tijd. Dit jaar daalt dit aantal, vanwege de beperkte vergunningverlening in 2019, naar 68.000. Slechts een kleine daling, omdat de orderboeken van de bouwmaatschappijen nog goed gevuld waren. Omdat nieuwbouw extra gevoelig is voor de economische onzekerheid, zal het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen in 2021 uitkomen rond 63.000 woningen volgens de ING.

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Wat doet corona met de woningmarkt?

Ondertussen rapporteert BAM een zwaar nettoverlies van € 235 miljoen voor de eerste helft van 2020, zoals ze eerder al hadden aangekondigd. Volgens de bouwer werden de resultaten aanzienlijk beïnvloed door de buitengewone omstandigheden, veroorzaakt door COVID-19, maar onder andere ook door verliezen bij BAM International. Het vooruitzicht voor de tweede helft van dit jaar is positiever, meldt VastgoedJournaal.

De koopwoningmarkt draaide in de eerste helft van 2020 nog op volle toeren, meldt het AD. Uit de rapportage Monitor Koopwoningenmarkt van de TU Delft werden begin dit jaar drie mogelijke ontwikkelingen genoemd die het normale marktproces konden verstoren: een sterkte stijging van de kapitaalmarktrente, een abrupte ombuiging van het verkoopproces door eigenaar-bewoners en het massaal te koop aanbieden van woningen door kleinere particuliere beleggers. Tot op heden hebben geen van deze ontwikkelingen zich voor gedaan. Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer: “Als zelfs de coronacrisis al geen afkoeling veroorzaakt, houd ik mijn hart vast voor volgend jaar.”

Steuntje voor jonge starters

In de kabinetsplannen voor volgend jaar vinden we een wijziging in de overdrachtsbelasting, meldt de Volkskrant. De overheid wil starters op de woningmarkt een steuntje in de rug geven. De huizenprijzen zijn zo hard gestegen dat het voor hen moeilijk is om in te stappen. Vooral in grote steden leggen starters het af tegen professionele vastgoedbeleggers en vermogende 40-plussers. Jongeren tussen 18 en 35 jaar worden vanaf volgend jaar eenmalig vrijgesteld van het betalen van overdrachtsbelasting als ze een huis kopen. Voor iedereen die naast de eigen woning een ander huis koopt, stijgt de overdrachtsbelasting van 2 naar 8 procent.

 

Bron: AD | ING | PVDA | RTL Nieuws | VastgoedJournaal | Volkskrant


Gerelateerde artikelen