Leven in een tiny house: ideaal of noodzaak?

Interieur tiny house

Nederland kampt met een groot tekort aan woningen. Zo groot dat samenwonen of zelfstandig wonen op korte termijn moeilijk haalbaar is. De woningmarkt is oververhit en veel mensen gaan op zoek naar nieuwe manieren van wonen. Daarbij wordt duurzaamheid steeds belangrijker. De opkomst van ‘tiny houses’ is misschien wel dé ideale oplossing voor de huidige wooncrisis. Maar wat komt er allemaal kijken bij het leven in een tiny house? En kunnen we met de bouw van meer tiny houses de druk op de woningmarkt verlichten?

Wat is een tiny house?

De definitie van een tiny house is niet eensluidend. Waar velen het wel over eens zijn is dat de Tiny House Movement vooral draait om de filosofie dat genoeg genoeg is en dat het leven draait om wat werkelijk belangrijk is.

Een tiny house is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. Tiny houses zijn primaire en volwaardige woningen op kleine schaal. Ze worden bewust gebouwd en bewoond vanuit de behoefte om een meer eenvoudig leven te leiden minder gericht is op consumeren en gepaard gaat met een kleinere ecologische voetafdruk.

Bij het ontwerp en de bouw van de kleine woningen wordt slim gebruik gemaakt van beperkte ruimte en innovatieve technologieën. Een tiny house is max. 50m2, idealiter (deels) zelfvoorzienend, van goede kwaliteit en esthetisch gebouwd. Een tiny house is een full-time bewoonde woning, en dus geen recreatiewoning. Ze staan op een (tijdelijke) fundering, soms ook op wielen.

Van hout tot huisje

Vaak is de bewoner zelf nauw betrokken bij het ontwerp en bij de bouw van het huis. Dat betekent dat de huisjes er bijna allemaal anders uitzien, omdat persoonlijke voorkeuren nu eenmaal verschillen. Het huisje wordt als het ware voor de bewoner op maat gemaakt.

Kijk voor een mogelijk ontwerp eens naar een van de modulaire Heijmans One, Finch Buildings of Sustainer Homes. Al deze tiny houses zijn gemaakt van duurzame materialen en vragen weinig onderhoud. Een tiny house van Sustainer Homes voldoet daarbij aan het Nederlands Bouwbesluit en mag dus op een reguliere bouwkavel geplaatst worden. Je kunt er dan ook een hypotheek voor aanvragen.

Maarten Bas van Driel besloot zijn tiny house zelf te bouwen. ‘‘De totale kosten daarvan waren 20.000 euro. Ons budget was beperkt en dat was een van de redenen waarom we voor tweedehands bouwmaterialen kozen. Ook spreekt de bijbehorende filosofie ons aan: van iets dat vergaan is iets nieuws maken. De prijzen voor tiny houses verschillen behoorlijk, maar gemiddeld genomen ben je zeker tussen de € 20.000 en € 100.000 kwijt. En dan ligt het er natuurlijk aan of je zelf bouwt, laat bouwen of iets koopt dat al klaar is.”

Woonlocatie vinden is een uitdaging

Starten met leven in een tiny house is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het huisje moet namelijk nog een plek of kavel met woonbestemming vinden om te worden neergezet, en die zijn niet altijd makkelijk te vinden. Zo hebben de bestemmingsplannen die tien jaar geleden zijn opgesteld, nog geen rekening gehouden met de komst van tiny houses. Marjolein Jonker, oprichtster van TinyFindy.com, een platform voor vraag en aanbod van tiny houses en locaties: ‘‘Gemeenten gaan verschillend met een tiny-house project om; de ene omarmt het, de ander vindt het een niche en wil er niets mee doen.’’

Jonker: “Je moet echt proactief zijn, de ontwikkelingen in de gaten houden en weten waar initiatiefgroepen actief zijn. Natuurlijk hangt het ook af van je financiële situatie. Als je een eigen kavel kunt kopen is het minder ingewikkeld. De meeste mensen kunnen dat echter niet en zijn afhankelijk van de gemeenten.’’

Laura Hoogstraten, wethouder in Utrecht, vult aan: “Uiteindelijk heb je als gemeente ook de ruimte nodig. Vooral als ze er permanent gaan staan. Dan moet je afwegen of er tien tiny houses komen of een blok van dertig woningen.”

Door het gebrek aan ruimte en het lange proces dat nodig is om bestaande regels te veranderen, is het vooralsnog moeilijk om grote stukken grond vrij te geven voor tiny houses. Raadslid Hind Dekker-Abdulaziz (D66) probeert daar verandering in te brengen. Zo hoopt ze dat het makkelijker wordt om grote bouwkavels met meerdere personen te kopen en die vervolgens op te splitsen. ‘‘Ik hoop dat we daar flexibeler mee omgaan in de toekomst.’’

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Zijn tiny houses de oplossing voor de woningnood?

De huishoudens in Nederland worden steeds kleiner. De vraag naar kleine(re) woningen neemt daarom steeds meer toe, terwijl de beschikbaarheid afneemt. In dat opzicht zou de bouw van tiny houses een logische oplossing zijn voor de woningnood. Ook zou het bouwen van tiny houses de stikstofproblematiek kunnen verminderen, omdat bij de bouw van een tiny house veel minder stikstof wordt uitgestoten dan bij de bouw van een reguliere woning.

Voor het bouwen van tiny houses moeten echter wel kleine percelen grond beschikbaar zijn, inclusief een bouwbestemming en omgevingsvergunning. Doordat dit in het gros van de bestemmingsplannen nog niet is meegenomen en gemeenten soms geen kleine(re) kavels willen verkopen in verband met de lagere opbrengsten, zijn veel gemeenten nog niet voldoende overtuigd van de behoefte van deze relatief nieuwe vorm van wonen.

Het aanpassen van bestaande procedures kost veel tijd en geld. Nu veel gemeentes genoodzaakt zijn om te bezuinigen, staat het aanpassen van de bestemmingsplannen voor tiny houses dus niet bovenaan de agenda. Hierdoor zal de oplossing van het woningtekort in Nederland vooralsnog niet gezocht worden in tiny houses, maar in oplossingen die meer zekerheid bieden en meer geld opleveren.


Gerelateerde artikelen