Lucht voor winkels, vastgoedsector akkoord deels kwijtschelden huur

Annexum | Duits Nederlands Supermarkt Fonds | Hema, Trekpleister, Bruna e.a. | Druten

Annexum | Duits Nederlands Supermarkt Fonds | Hema, Trekpleister, Bruna e.a. | Druten

Na weken onderhandelen zijn de vastgoed- en de retailsector in het nieuwe steunakkoord overeengekomen dat de huur deels wordt kwijtgescholden. Er zijn richtlijnen opgesteld over de manier waarop winkels hulp kunnen krijgen met problemen door de coronacrisis, bericht Vastgoedmarkt.

De partijen stellen voor om in de maanden april en mei 50 procent van de huur kwijt te schelden en de huur van juni voor 50 procent door te schuiven naar volgend jaar. Deze nieuwe richtlijnen geven retailers lucht, maar gelden niet als algemene regel voor alle partijen. Het blijft maatwerk tussen verhuurder en huurder. De richtlijnen dienen als houvast voor de gesprekken over het kwijtschelden en opschorten van de huur.

Jan Meerman namens Detailhandel Nederland: “We zijn bijzonder blij met deze uitkomst. Veel retailers zaten hier op te wachten.” In het eerste steunakkoord waren al afspraken opgenomen over het gedeeltelijk opschorten van de huur voor de maanden april, mei en juni. Volgens Detailhandel Nederland heeft een aanzienlijk deel van huurders en verhuurders al afspraken gemaakt over kwijtschelding of alternatieve vormen van verlichting voor huurders.

Het CBS meldt dat de omzet van de winkels in non-food in april kromp met 15,8 procent. Binnen de non-foodsector zijn de contrasten groot. De kledingwinkels en de winkels in schoenen en lederwaren leden het grootste omzetverlies sinds 2005. Ook de winkels in meubels en woninginrichting, de winkels in recreatie-artikelen en de drogisterijen hebben minder omgezet dan een jaar eerder. Daarentegen behaalden de winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren en de winkels in consumentenelektronica en witgoed opnieuw een aanzienlijke omzetgroei.

Oproep aan noodlijdend Hema: “Stop met politieke connotatie!”

Bij Hema is de situatie inmiddels nijpend en dreigt eigenaar Marcel Boekhoorn zijn bedrijf kwijt te raken, meldt Distrifood. Schuldeisers van Hema willen het bedrijf overnemen, zodat een deel van de schulden wordt omgezet in aandelen. Hiermee wordt een schuldenlast van € 300 miljoen kwijtgescholden en krijgt Hema meer bestaansrecht.

Directeur/eigenaar Hans van Tellingen van Strabo bv stelt dat Hema is opgezadeld met torenhoge schulden door de vorige eigenaar. “Een typisch voorbeeld van een onethisch handelend hedgefund, Lion Capital. Deze eigenaar heeft het bedrijf volledig leeggeroofd.” Van Tellingen schrijft op Retailtrends dat Hema goud in handen heeft. Het warenhuis bevindt zich tegenwoordig in het middensegment. Met het uitblijven van een opvolger van V&D, heeft Hema uitbreidingspotentie. “Het is wel essentieel dat de keten zich aanpast aan de doelgroep, de ‘gewone Nederlander’. Ook wel de ‘Middenlander’,  volgens Van Tellingen.

“Nederland bestaat immers nog steeds voor meer dan de helft uit ‘gewone’ Nederlanders.” Dit is een brede groep consumenten met inkomens van hoog tot laag. Zij wonen in middelgrote steden van circa 20.000 tot 150.000 inwoners zoals Amersfoort, Schagen, Meppel, Wolvega en talloze andere plaatsen. “Als jij weet hoe je deze grote groep weet te verleiden tot aankopen, ben je spekkoper.” Hij roept de Hema op geen dingen te doen waar de ‘Middenlander’ een hekel aan heeft, zoals de introductie van genderneutrale kleding voor kinderen.

Van Tellingen: “En noem ‘Pasen’ niet opeens ‘Lente’. Noem ‘Kerst’ niet opeens ‘Winter’. En ban Zwarte Piet niet uit de winkel. Voor de Middenlanders zijn dat vanzelfsprekende zaken. Hema hoeft de maatschappij niet te veranderen. Hema moet spullen verkopen. Zonder opsmuk. Nuttig. Speels. Zonder politieke connotatie.”

Dit is een samengesteld artikel op basis van meerdere bronnen.

 

Bron: CBS | DistrifoodRetailtrends | Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen