Nieuwe technologie in de vastgoedsector: waar liggen de kansen?

Nieuwe technologieën in de vastgoedsector

Blockchain, Big Data en het Internet of Things (IoT) – nieuwe technologie verovert ook langzaam de vastgoedsector. Huib Boissevain, Oprichter & CEO van vastgoedbelegger Annexum analyseert waar de kansen voor makelaars liggen.

“In onze sector wordt nog te weinig gebruikgemaakt van data-analyse en bijbehorende technologieën als AI (artificial intelligence) en machine learning.” Dat is wat Boissevain als directeur van een van de grootste aanbieders van particuliere vastgoedbeleggingsfondsen vooral opvalt. “Terwijl data-analyse een wereld aan mogelijkheden opent voor de vastgoedsector, bijvoorbeeld om de koop- en huurprijzen te optimaliseren. Daarvoor kunnen makelaars gebruikmaken van hun eigen databases, gegevens uit Funda en externe big data zoals geografische en demografische informatie. Daar valt nog veel winst te behalen. Zeker omdat veel vastgoedbedrijven nu alleen nog maar hun eigen data vastleggen. Aan analyseren, combineren en voorspellen komen ze niet toe. Laat staan dat ze hun gegevens combineren met externe data.”

Prijzen optimaliseren met data

“Taxeren, waarderen en prijsbepaling op basis van referenties heeft zijn langste tijd gehad”, zegt Boissevain. “Want de prijzen die op deze manier berekend worden, liggen vaak te laag. Vooral bij grote verhuurders, die geen leegstand willen hebben. Daarom vragen ze vaak niet het bedrag dat ze kunnen krijgen.” Op dat vlak biedt data-analyse kansen. Wanneer makelaars interne en externe (big) data combineren en analyseren, krijgen ze inzicht in de maximale huur- of koopprijs die ze kunnen vragen. “Sommige nuttige gegevens liggen voor het oprapen, zoals inkomsten per postcode. Die kun je bij het CBS opvragen. Of je haalt ze uit je eigen database. Veel huurders en kopers willen dolgraag hun droomwoning vinden en zijn daarom bereid veel persoonlijke gegevens te delen.”

‘Prijsbepaling op basis van referenties heeft zijn langste tijd gehad’

Woningevolutie door het IoT

Ook het IoT (Internet of Things) biedt volgens Boissevain kansen voor makelaars. “In de vastgoedsector behandelen we potentiële kopers en huurders nog te weinig als klant. Dat komt onder andere omdat we jarenlang alles hebben gestandaardiseerd, van de plaats van de badkamer tot de hoogte van het keukenblad. En nu blijkt dat we daardoor weinig op individuele behoeften kunnen inspelen”. Met het IoT kan dat wel, want het wordt mogelijk om het woninggebruik te meten met sensoren. “Wordt een ruimte wel gebruikt terwijl de thermostaat aanstaat? En wat betekent dat voor de isolatie? Door dat soort zaken te meten, krijgen we inzicht in de veranderende wensen van bewoners. Daar kunnen we de volgende generatie woningen weer op aanpassen. Zo stimuleren we een evolutie van de woning.”

VR als extra service

Virtual Reality (VR) is een technologie die al regelmatig gebruikt wordt in de vastgoedbranche, vooral bij bezichtigingen. “Als je een VR-bril opzet, kan je je een betere voorstelling maken van hoe een ruimte er na verbouwing of ingericht uitziet.” Maar misschien nog belangrijker volgens Boissevain, VR is – net als het IoT – een middel om de koper of huurder meer als klant te behandelen. “De klant moet koning zijn. Doordat de meeste vastgoedbedrijven daarin achterlopen, kan je je met VR makkelijk onderscheiden. Je biedt een extra service die concurrentie niet heeft.”

‘Blockchain maakt de weg vrij voor een gebouwpaspoort’

Meer vertrouwen met blockchain

Blockchain maakt volgens Boissevain de weg vrij voor een gebouwpaspoort: “Bij elke transactie van een woning of gebouw, moet een dossier opgesteld worden. Met daarin telkens dezelfde informatie uit het verleden zoals bouwkundige rapporten, kadasterdata en contracten. Als makelaar moet je dan telkens opnieuw dezelfde documenten opzoeken en aantonen dat alle informatie in het dossier klopt. Met een gebouwpaspoort gebaseerd op blockchain los je dat op. Dan hoeven makelaars niet langer alle informatie te vergaren en zijn alle aanpassingen terug te vinden. Zo maak je het niet alleen makkelijk voor makelaars – je vergroot ook de transparantie en het vertrouwen onder kopers en huurders.”

‘Is een afgesloten verkoop en -verhuurplatform als Funda wel houdbaar?’

Voorspong uitbouwen

NVM Makelaars hebben een voorsprong door Funda. Maar is een dergelijk afgesloten woningverkoop en -verhuurplatform wel houdbaar? “NVM Makelaars zitten op een berg goud: de data uit Funda. Daar valt veel meer uit te halen”, benadrukt Boissevain. Toch wordt Funda nu regelmatig omzeilt. “Verkoop en verhuur verloopt steeds meer via andere platformen zoals social media en Airbnb. Het is aan de NVM om het tij te keren. Dat vraagt om meer samenwerking bij het verkrijgen van inzichten uit deze data.”

Samenwerking is volgens Boissevain cruciaal om meer uit vastgoeddata te halen. Want door gezamenlijke gegevens te delen, maken makelaars de datapoule groter. “Combineer alle data uit Funda met die van collega’s, jezelf en externe demografische of geografische gegevens. Zo worden je inzichten nog nauwkeuriger. Op basis daarvan kun je bijvoorbeeld gericht prijzen en beleggingsrendement bepalen en zelfs voorspellen. Daar liggen kansen voor individuele makelaars om zich te onderscheiden en voor de NVM om hun voorspong ten opzichte van andere vastgoedplatformen niet alleen te behouden, maar ook uit te bouwen.”

 

Bron: NVM Magazine


Gerelateerde artikelen