Open je ogen voor vastgoed en je wordt beloond

Vastgoed als beleggingsobject

Overal waar het over beleggen gaat, kijken beleggers in eerste instantie naar de aandelenmarkten en –indexen. “En te weinig naar vastgoed”, voegt Huib Boissevain daar onmiddellijk aan toe. Begrijpelijk want ‘hij is ervan’.  Huib Boissevain is al bijna 2 decennia eigenaar en CEO van Annexum, een grote vastgoedbeheerder die zich richt op particuliere beleggers. Van hem mag u dan ook een pleidooi voor vastgoed verwachten. En Boissevain komt met resultaten die hem recht van spreken geven.

Waar adviseurs over vastgoed praten, gaat het vaak over een klein aandeel in een totale portefeuille. Dan is het vastgoed toch wel enigszins in beeld bij beleggers?

“Wat je zegt. Maar het klinkt altijd een beetje plichtmatig. Zo ongeveer als: nog even een percentage vastgoed erbij, en dan hebben we het hoofdstuk spreiding ook weer netjes afgehandeld. Ik ben ervan overtuigd dat er te weinig écht wordt gekeken naar de potentie van vastgoed.”

En wat zien we dan, als we dieper kijken?

“Allereerst totaal verschillende deelmarkten. Voor de buitenstaander is vastgoed al gauw een grote categorie. Maar wij bewijzen dat er in die zeer verschillende deelmarkten specifieke kansen zijn. Een mooi voorbeeld vind ik nog steeds de kantorenmarkt. Daar zagen wij hoe leegstand toch weer hele mooie kansen schiep voor flexibilisering en bijvoorbeeld transitie naar woningen voor starters. Maar om dat te zien, en ondernemend te zijn,moet je er diep in zitten en specialist zijn. Een ander voorbeeld is het segment supermarktvastgoed. Ook een hele waardevolle niche.”

Beleggers noemen vaak het risico als een beletsel

“Dat is vooral een echo van de crisis in de kantorenmarkt. Maar kijk naar de totaalrendementen in vastgoed op jaarbasis voor 3, 5 of 10 jaren, dan zie je mooie cijfers. Ook in moeilijke jaren zie je dat de directe rendementen vrijwel altijd voldoende zijn om waardedalingen te compenseren.”

Maar zijn die cijfers al niet ingeprijsd? Ofwel is vastgoed niet al hoog gewaardeerd?

“Dat geldt misschien op dit moment voor sommige woningen als belegging. Veel vermogende particulieren hebben zelf woningen aangekocht voor de verhuur; die worden nu schaars. Maar via onze fondsen krijgt een particulier toegang tot veel meer deelmarkten. Je kunt als particulier weliswaar eenvoudig een of meer huizen aankopen. Maar met bijvoorbeeld supermarktvastgoed of grotere wooncomplexen gaat dat alleen met zeer grote vermogens. Een fonds is dan toegankelijker. En het beheer is dan ook gelijk geregeld.”

Is het beheer misschien ook een reden dat particulieren wel eens aarzelen bij vastgoed?

“Zeker. Dat is ook een reden om voor fondsen te kiezen. Wij zijn als beheerder zeer nauw betrokken bij de objecten. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor supermarktvastgoed. Daar zitten we bovenop. Direct met exploitanten en huurders aan tafel, bijvoorbeeld om te praten over investeringen en toekomstscenario’s. Dat is een echt specialisme.”

Hoor ik daar alweer die supermarkten?

“Dat hoor je goed. Omdat we daar, in alle bescheidenheid, toch wel de grootste in zijn. Supermarkten zijn bijzondere bedrijven, geworteld in de fundamenten van onze economie. Het gaat om de dagelijkse boodschappen voor iedereen, eten en drinken, het huishouden, de feestelijke momenten in het jaar. Dat is een economie die altijd doordraait. Dat lijkt weinig spannend. Maar ondertussen is het een wereld vol dynamiek.

Het aankopen van supermarktvastgoed kan nog steeds relatief goedkoop. Daardoor zijn rendementen zonder meer goed te noemen. Dat bewijzen onze grootste supermarktvastgoedfondsen Super Winkel Fonds en Supermarkt Fonds Nederland met stabiele directe rendementen tussen de 7 en 10%. En alle cijfers zijn mooi: een bezettingsgraad van bijna 100%, langdurige huurcontracten met ondermeer Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Dirk en Plus. Kortom, open je ogen voor vastgoed en je wordt beloond.”

 

Bron: Beursgenoten Magazine | Geert Schaaij


Gerelateerde artikelen