Blockchain maakt beleggen in vastgoed bereikbaar voor grote publiek

Blockchain maakt beleggen in vastgoed bereikbaar voor grote publiek

Vastgoedbeheerder Annexum en fintech-startup Bloqhouse maken met de blockchain-technologie beleggen in vastgoed bereikbaar voor alle Nederlanders. De bedrijven starten een pilot. De technologie zorgt ervoor dat participaties in vastgoedbeleggingen gemakkelijker, sneller en goedkoper te verhandelen zijn. Deelnemers kunnen onderling zelf kleine stukjes vastgoed vanaf €100,- aan elkaar verkopen, zonder tussenkomst van notarissen of andere intermediairs.

Bouwen op blockchain
Huib Boissevain, CEO van Annexum: ‘Met deze techniek wordt particulier beleggen in vastgoed voor iedere Nederlander bereikbaar. Dat is uniek en ik ben er trots op dat Annexum dit introduceert. De vastgoedmarkt staat namelijk niet bekend als de meest innovatieve. De secundaire verhandelbaarheid van participaties is ontzettend belangrijk voor ons product. Toch is het verhandelen vaak lastig en duur. Met blockchain kunnen we beleggingen beter verhandelbaar maken. Alle Nederlanders kunnen, binnen hun eigen bestedingsruimte, beleggen en direct met elkaar handelen.’

Annexum en Bloqhouse faciliteren de marktplaats waarop beleggers elkaar treffen. Annexum koopt het vastgoed, naar alle waarschijnlijkheid een pand met een woonbestemming in een grote Nederlandse stad. De vastgoedbelegger zet het pilot-fonds op en regelt de onboarding van de investeerders, Bloqhouse faciliteert de blockchain-technologie. Het is ook mogelijk om te beleggen in het fonds zonder gebruik te maken van deze technologie. Het is de intentie om in de eerste helft van 2018 een prospectus aan te kunnen bieden.

Uitbetaling in Ether
Met behulp van blockchain-technologie kunnen transacties tussen deelnemers van het fonds worden uitgevoerd. Vastgoedparticipaties worden opgedeeld in tokens, een digitale code die de waarde van een participatie in een belegging vertegenwoordigt. Eigenaren van tokens, zogenaamde tokenhouders, krijgen uitgekeerd in de digitale valuta van het Ethereum platform. Deze digitale valuta heet Ether. Tokenhouders kunnen er ook voor kiezen om in euro’s uitgekeerd te krijgen.


Gerelateerde artikelen