Run op vastgoed door beleggers, maar ook starters wachten niet

Beleggers investeren in (starters)woningen

In 2020 steeg het aantal hypotheekaanvragen vergeleken met 2019. In het 2e kwartaal was er zelfs een absoluut record. Dit tegen de verwachtingen in die de banken hadden. De meeste aanvragen werden gedaan door starters. Ook dat is opmerkelijk. Want waarom wachten zij niet op de verlaging van de overdrachtsbelasting in 2021? Wat speelt er op de huizenmarkt? In dit artikel geven we een kijkje in de ontwikkelingen van de hypotheekaanvragen en prijsontwikkelingen van de afgelopen maanden.

Ontwikkelingen hypotheekaanvragen en verkopen

In het derde kwartaal van 2020 registreerde het Hypotheken Data Netwerk (HDN) 15% meer hypotheekaanvragen dan in dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal daarvoor was de stijging zelfs nog hoger (40% vergeleken met dezelfde periode in het jaar daarvoor). Toen werd zelf het hoogste record aan aanvragen ooit gehaald: 145.940. En dat terwijl in Q2 Nederland in de intelligente lockdown zat.

De meeste hypotheekaanvragen kwamen voor rekening van Zuid-Holland (+11,6%), gevolgd door Noord-Holland (+8,2%) en Noord-Brabant (+9,4%). Alleen in Groningen was er een daling van 7,9%. De cijfers vlakken in het derde kwartaal dus al iets af vergeleken met de eerste helft van het jaar. Dat zien we ook in de cijfers van het aantal aankopen van woningen: deze stijgt in Q3 met 9,4% vergeleken met Q3 in 2019. Een flinke groei, maar minder dan de eerste helft van het jaar, waarin de groei 20% (Q1) en 14% (Q2) was.

Eerder dit jaar verwachtten de banken dat het aantal aankopen juist zou afnemen, maar inmiddels hebben ze (voor dit jaar) die verwachtingen bijgesteld. De waarde van woningen steeg met 10% in het 3e kwartaal vergeleken met dezelfde periode in 2019. Daarmee is de gemiddelde woningwaarde sinds vorig kwartaal met € 10.000 verder gestegen naar € 387.000.

ABN AMRO | Woningmonitor oktober 2020

© ABN AMRO | Woningmonitor oktober 2020

Hypotheekaanvragen met welk doel?

Van de hypotheekaanvragen was het merendeel (twee derde) van het 3e  kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning en ruim een derde voor oversluiten of een tweede hypotheek. Daarmee steeg de oversluit/tweede hypothekenmarkt wel harder dan vorig jaar (+26,7%). De stijging van het aantal oversluitingen en tweede hypotheken was het sterkst in Zeeland (+42%) en Overijssel (+40%).

In deze oversluitmarkt en tweede hypotheken is een groot deel voor de verbouwers, die 14.000 hypotheekaanvragen deden (+41,4% vergeleken met 2019). Zouden dan toch meer mensen zijn gaan klussen dankzij corona? Hoewel er geen harde bewijzen zijn, denkt ABN AMRO dat mensen vanwege de coronacrisis hun woning waarschijnlijk belangrijker vinden, omdat ze er meer tijd doorbrengen. Zij vermoeden dat mensen daardoor andere eisen aan hun huis stellen. Dat verklaart dat meer mensen gaan verbouwen en meer kopers interesse hebben in een woning met een extra kamer of tuin.

Meer weten over beleggen in woningen?
Ontdek waar uw kansen liggen en kijk op annexum.nl/beleggeninwoningen

Kopers in de woningmarkt

Het aantal huizenbezitters dat een duurdere woning koopt, steeg in het derde kwartaal dan ook met 20% in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Ondanks de crisis profiteren de kopers van de lage rente en zetten ze meer eigen middelen in.

Opvallend is ook dat het aantal starters in het hogere marktsegment met 12% steeg. Je zou verwachten dat starters wachten op de vrijstelling van de overdrachtsbelasting volgend jaar. Daarmee besparen ze toch 2% op de aankoopprijs. Blijkbaar is de nood om een comfortabele eigen woning te hebben zo hoog, dat ze dit voor lief nemen. Deze starters ondervinden wel geduchte concurrentie van beleggers, op de toch al krappe woningmarkt, die nog snel woningen kopen voor de overdrachtsbelasting in hun nadeel verandert.

Aanpassingen overdrachtsbelasting voor beleggers

Waar de starters volgend jaar eenmalig zijn vrijgesteld, gaat de overdrachtsbelasting voor beleggers stijgen. Voorheen betaalden zij 2% voor woningen en 6% voor andere vastgoedobjecten. Per 1 januari 2021 gaat dat naar 8%. Dat is een aanzienlijke stijging. Betaalde je eerder 6000 euro overdrachtsbelasting voor een pand van 3 ton, volgend jaar wordt dat 24.000 euro. Daarmee is er een run ontstaan op vastgoed door beleggers. Dit is waarschijnlijk één van de redenen waarom de huizenprijzen tegen de verwachtingen in toch met 10% zijn gestegen.

 

Bron: ABN AMRO | HND | NU.nl | Rijksoverheid


Gerelateerde artikelen