Zorgvastgoed floreert dankzij particuliere beleggers

Zorgveste Koetshuys Erica | Zorgresidentie in voormalig koetshuis

Beleggen in zorgvastgoed is niet zo eenvoudig als het lijkt, maar voor particulieren om verschillende redenen toch interessant. Wat zijn de mogelijkheden, haken en ogen en belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied? Huib Boissevain, oprichter en CEO van Annexum, geeft antwoord.

Wat is de huidige situatie rondom beleggen in zorgvastgoed door particulieren?

“Om met de uitdaging te beginnen: de markt van zorgvastgoed werd gedomineerd door de overheid en verzekeringsmaatschappijen, die over het algemeen de samenwerking met private beleggers niet zochten. We zien echter veranderingen in het zorgbeleid van de overheid en met de toenemende vergrijzing van de bevolking leidt dat tot een grotere vraag naar kwalitatief hoogwaardige zorg.”

Waarom is beleggen in zorgvastgoed interessant?

“Mensen met vermogen, die daarmee willen en kunnen beleggen, zijn over het algemeen wat ouder, zeg 45-plus. Het ontvangen van zorg wordt een actueel thema in hun leven en daarmee is hun interesse in zorgvastgoed gewekt. Volgens het CBS zal het aantal 65-plussers toenemen: in 2012 waren er 2,7 miljoen, in 2041 zullen dat er 4,7 miljoen zijn. Daarmee stijgt ook de zorgvraag. Dat vraagt om private initiatieven binnen de zorg, met aantrekkelijke investeringsmogelijkheden.

Zorgvastgoed zit daarom duidelijk in de lift. Wensen ten aanzien van zorg veranderen, al dan niet vanwege regelgeving en kosten. Maar er zijn ook ouderen die financieel meer te besteden hebben en het zich kunnen veroorloven om te wonen in zorginstellingen met meer luxe woongenot en waar zorg op maat geleverd kan worden. Dus: er is een grote kapitaalbehoefte, de behoefte in de samenleving neemt toe en zorgvastgoed geeft een mooi, stabiel rendement. In de eerste helft van 2018 is er voor €345 miljoen aan zorgvastgoed aangekocht door beleggers. Dit is 53 procent meer dan in de eerste helft van 2017.”

Wat zijn punten om op te letten voor beleggers in zorgvastgoed?

“Voor zorgondernemers zijn groepspraktijken voordelig, omdat de infrastructuur om de zorg heen voor een flink deel gedeeld kan worden: de receptioniste en administratie bijvoorbeeld. Beleggingsmaatschappijen werken over het algemeen graag samen met een partij die de hele infrastructuur verzorgt, maar die is niet altijd voorhanden. Een ander punt is de plaats van het zorgvastgoed. Voor een kantoorgebouw is een plek midden in een woonwijk niet ideaal, maar voor zorgvastgoed juist wel. Zorgondernemers willen juist midden in de wijk zitten.”

Hoe ziet de markt voor verzorgd wonen eruit?

“Door oplopende kosten wordt steeds meer zorg verleend door mantelzorgers, maar er ontstaan situaties waarin de mantelzorger het niet meer aankan. Dus wordt er steeds meer beroep gedaan op organisaties die die zorg kunnen overnemen. Panden waarin organisaties zitten, die op dat moment de zorg overnemen, zijn over het algemeen interessante beleggingen. Het zijn meestal kleinschalige projecten en de behoefte groeit. Annexum richt zich op twee sectoren: groepspraktijken en complexen voor verzorgd wonen, maar we staan op het punt dat verder uit te breiden omdat de kapitaalbehoefte groot is en de vraag in de samenleving groeit.”

Is het belangrijk om ontwikkelingen in de zorg op de voet te volgen?

“Ja, dat is een van de uitdagingen waar wij als relatieve buitenstaander voor staan. Vandaar dat we ook de samenwerking zoeken met partijen die dit goed in kaart brengen. De branche die we ‘zorg’ noemen is een enorm breed veld, dat maakt het complex én interessant. Onze organisatie bestaat 18 jaar, er is voldoende ervaring met het speelveld en we kennen de verschillende partijen. Annexum werkt alleen samen met ervaren en toonaangevende zorgaanbieders op goede locaties met een hoge bezettingsgraad.”

 

Bron: Mijnzakengids.nl

Gerelateerde artikelen