Zorgen over oplopende inflatie in vastgoedsector

Investeren in vastgoed

De oplopende inflatie in de VS en Europa baart de leiders van de vastgoedsector zorgen. Dat blijkt uit het rapport Emerging Trends in Real Estate van de wereldwijde netwerkorganisatie Urban Land Institute (ULI) en het accountants-en adviesbureau PwC.

De topmensen van 27 grote vastgoedbedrijven geven in dat jaarlijkse onderzoek hun visie op de opkomende trends in de vastgoedsector. Zij voorzien economische herstel in de tweede helft van het jaar. Maar veel hangt af of de pandemie de komende maanden daadwerkelijk beteugeld kan worden en of de lockdownbeperkingen worden versoepeld.

Ongekende fiscale en financiële stimuleringsmaatregelen zorgen ondertussen voor het ontstaan van zeepbellen op de aandelenmarkten, stellen de geïnterviewden. De oplopende inflatie in de VS en Europa baart de leiders van de vastgoedsector zorgen. Maar ondanks het risico van een grotere volatiliteit houdt het soepele monetaire beleid de rente voorlopig laag. Daardoor blijft het rendementsverschil voor vastgoed in vergelijking met andere asset klassen voor beleggers aantrekkelijk.

Criteria financiering strenger

Sinds het begin van de tweede lockdownperiode in het najaar zijn kredietverstrekkers veel voorzichtiger met vastgoed omgesprongen dan met beleggers in aandelen. Terwijl banken het bedrijfsleven ondersteunen – veelal onder druk van overheden en centrale banken – werden de criteria voor het verstrekken van leningen strenger gemaakt. Algemeen wordt aangenomen dat de schuldenlast zal toenemen zodra de steunmaatregelen van de overheid ophouden. Hoewel het onwaarschijnlijk wordt geacht dat het niveau van de schuldenlast van na de wereldwijde financiële crisis van 2008 wordt geëvenaard.

Tweedeling

In het rapport wordt ‘een tweedeling in de prijzen’ geconstateerd tussen de sectoren, zoals logistiek en residentieel, die garen spinnen bij de pandemie en de de sectoren die frontaal zijn getroffen, zoals horeca en de fysieke detailhandel. Beleggers vinden de vooruitzichten voor de kantoorsector moeilijk te voorspellen. Het effect van het thuiswerken door de pandemie op kantoren zou wel eens kleiner kunnen zijn dan algemeen wordt aangenomen. Verwacht wordt dat werknemers uiteindelijk naar het kantoor willen terugkeren. Zij het in een meer ‘hybride’-werkmodel dan in de tijd van vóór corona. Ook in Azië wordt weinig langdurig effect verwacht, gezien de bedrijfscultuur en de relatief kleine woonruimten in de grote steden. Die zullen leiden tot een meer massale terugkeer naar het kantoor.

 

Bron: Vastgoedmarkt


Gerelateerde artikelen