Blog | Trouwe betaler (met geld!) loopt nog steeds hypotheek mis

Als de wetswijziging van minister van Financiën Wopke Hoekstra doorgang vindt, kunnen tweeverdieners vanaf volgend jaar mogelijk een hogere hypotheek krijgen. Hoekstra wil het laagste inkomen zwaarder laten meewegen in de berekening voor de maximale lening bij de aanschaf van een huis en de weging van de studieschuld juist omlaag brengen.

Een prettige versoepeling, maar niet de oplossing voor de huidige woningmarkt waarin je wel 1.000 euro huur per maand kunt betalen, maar geen hypotheek kan krijgen. Het betalingsgedrag moet doorslaggevender zijn bij het verkrijgen van een hypotheek.

Moraliteit van Nederlander is hoog

Nederlanders zijn trouwe betalers. Zowel hypotheken als de maandelijkse huur worden door het gros van de bevolking altijd eerst betaald om vervolgens te kijken naar andere uitgaven. Zo zitten we blijkbaar in elkaar. Zelfs in deze uitdagende tijden zien wij bij Annexum dat nagenoeg alle huurders zich keurig houden aan hun betalingsverplichtingen.

Met een deel hebben we vanwege corona soepelere overeenkomsten gesloten, maar vervolgens wordt ook daar netjes aan voldaan. Een vertrouwen dat veel waard is en waar wij als Annexum ook op bouwen. Het verbaast mij dan ook dat banken terughoudend blijven om een hypotheek te verstrekken aan iemand die aantoonbaar trouw betaalt.

Lees ook: Corona raakt heel Nederland. “Het gaat gelukkig goed met Annexum. We kijken vooruit!

Betalingsgedrag zegt meer dan hoogte inkomen

Wat mij betreft is zakelijk geld lenen heel goed te vergelijken met iemand in de persoonlijke sfeer geld lenen. Iedereen weet aan wie hij wel en niet iets zou willen lenen. En die voorkeur zal niet vaak gebaseerd zijn op het inkomen van die persoon, maar juist op eerdere ervaringen. Van sommige mensen weet je dat je ze kunt vertrouwen, omdat ze je simpelweg nooit eerder hebben teleurgesteld. Dat laatste geldt wat mij betreft zakelijk gezien ook.

Natuurlijk gaat een hypotheekverstrekker niet zomaar af op zijn ‘gut feeling’ en is het essentieel om de financiële positie van iemand goed te doorgronden. Het blijft echter volledig scheef dat je wel 10 jaar lang 1.000 euro in de maand huur kan betalen, maar dat de bank je geen hypotheek van 800 euro per maand wil geven.

Met de huidige rentestanden moet het mogelijk zijn om meer mensen richting hun gedroomde koophuis te dirigeren. Wellicht dat Wopke Hoekstra in zijn plannen voor de woningmarkt Nederlanders wil belonen voor hun jarenlange trouwe betalingsgedrag en dat sterker mee laten wegen bij het toekennen van een hypotheek.

Annexum | Huib BoissevainHuib Boissevain is oprichter en CEO van Annexum, waarmee hij sinds 2000 particuliere- en institutionele beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in vastgoed. Eerder bekleedde Boissevain diverse leidinggevende functies in de financiële wereld, bij onder meer Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Vanuit die ervaring ontstond zijn enthousiasme voor productontwikkeling en innovatie op het gebied van vastgoedbeleggingen.

 


Gerelateerde artikelen