Blog | Thuiswerken rukt op, maar het kantoor wint de slag om de werkplek

Kantoor van Annexum in WTC Amsterdam

In het FD van woensdag 27 mei (‘Zij waagden de stap en deden het kantoor de deur uit’) vertellen ondernemers over hun beslissing om afscheid te nemen van het kantoor. Zoals ook in het artikel gesteld bevalt gedwongen thuiswerken veel mensen zo goed dat fulltime op kantoor werken niet meer de voorkeur heeft.

Voor zo’n tweederde van de Nederlandse werknemers geldt dat zij graag één tot twee dagen per week thuiswerken. Zeker nu er bij werkgevers in toenemende mate behoefte is om in de kosten te snijden is afscheid nemen van het kantoor een voor de hand liggende optie.

De wensen en voorkeuren aan werknemers- en werkgeverszijde verrassen niet, maar gaan wel uit van een zeer beperkte – en vooral archaïsche – kijk op het fenomeen kantoor. Het is immers lang geleden dat kantoren enkel een verzameling werkplekken waren. Gebouwen waar werknemers geacht werden de dag door te brengen in oersaaie cubicles. Ze zijn er nog wel, maar moeten de laatste jaren steeds vaker plaats maken voor dynamische, fraai ingerichte, inspirerende ontmoetingsplekken.

In de discussie over thuiswerken versus werken op kantoor stapt een meerderheid van de deelnemers heen over misschien wel het belangrijkste argument om beslist geen afscheid te nemen van het kantoor: de behoefte aan live menselijk contact. Ook in een zakelijke context vinden wij het prettig om mensen te ontmoeten, elkaar in de ogen te kijken. Kantoren zijn anno 2020 omgevingen waar samenwerking, sharing en kruisbestuiving centraal staan. Waar we ideeën delen, teams samenstellen en samenwerkingen initiëren. Het is de plek waar we  met collega’s lachen, successen vieren, vrijdagmiddagborrels hebben en tafelvoetballen. Een kantoor draagt ook informeel significant bij aan de sociale cohesie binnen een organisatie. Het is een thuisbasis.

Maar los van sociale en emotionele argumenten die pleiten voor het werken in een kantooromgeving, is er nog een andere realiteit. Vaststaat dat veel bedrijven die besluiten hun mensen overwegend thuis te laten werken per saldo inleveren op het gebied van efficiëntie en output. Het feit dat thuiswerken een betere work-life balans oplevert wil (juist) niet zeggen dat het productieve medewerkers creëert of organisaties effectiever maakt. Sterker nog, voor veel mensen betekent de noodgedwongen overstap naar thuiswerken een negatieve disruptie van het werkende leven en ondernemingen worstelen om hun medewerkers bij de les – en rendabel – te houden.

De gedachte dat laptop, smartphone en razendsnelle internetverbinding voor de moderne professional voldoende zijn om volwaardig deel te nemen aan het economisch verkeer is een idylle. Wij zijn er als mens niet op ingesteld en onze collectieve manier van werken is dat evenmin. Het thuiswerken rukt op, zoveel staat vast. De slag om de werkplek wordt op termijn echter gewonnen door het kantoor.

Huib Boissevain | AnnexumHuib Boissevain is oprichter en CEO van Annexum, waarmee hij sinds 2000 particuliere- en institutionele beleggers de mogelijkheid biedt om te beleggen in vastgoed. Eerder bekleedde Boissevain diverse leidinggevende functies in de financiële wereld, bij onder meer Van der Moolen, Zurich, Rabo Securities en VastNed. Vanuit die ervaring ontstond zijn enthousiasme voor productontwikkeling en innovatie op het gebied van vastgoedbeleggingen.


Gerelateerde artikelen