Actief beheer biedt soms iets extra’s voor belegger

Verhandelbaarheid van certificaten, participaties en obligaties

Particuliere beleggers die de kennis of de tijd missen om een goed gevulde portefeuille met individuele aandelen op te bouwen, kunnen het beste voor een beleggingsfonds kiezen. Passieve indexvolgers ofwel ETF’s ogen vooral vanwege de lagere kosten het aantrekkelijkst, maar actief beheerde fondsen kunnen volgens experts wel degelijk iets extra’s toevoegen.

Onderzoek van fondsenvergelijker Morningstar laat zien dat gemiddeld genomen amper een kwart van de actief beheerde beleggingsfondsen in tien jaar tijd beter presteert dan een ETF. Dit komt mede omdat de jaarlijkse beheerkosten van een actief fonds al snel minstens het dubbele zijn van de 0,2% tot 0,4% die voor veel ETF’s gelden.

Zelfs tijdens het hectische eerste halfjaar van 2020, toen actieve beheerders alle gelegenheid hadden hun toegevoegde waarde te bewijzen, presteerde slechts de helft bovengemiddeld. „Ook omdat ETF’s goed verhandelbaar zijn en voor een goede spreiding zorgen, geeft de VEB in beginsel de voorkeur aan passief beleggen”, meldt Sander Dekker. Hij is bij de beleggersvereniging medeoprichter van een eigen ETF-platform.

Indexknuffelaars

Onderzoek van Morningstar wijst uit dat juist de relatief dure actieve beleggingsfondsen vaak matig presteren. De fondsenvergelijker waarschuwt ook voor zogenoemde indexknuffelaars. Deze actieve fondsen wijken qua portefeuillesamenstelling weinig af van de index en delven vanwege hun hogere kosten derhalve bijna altijd het onderspit.

Actieve fondsen met een bewezen staat van dienst, een onderscheidende beleggingsstrategie en relatief lage kosten kunnen volgens Morningstar echter wel degelijk aantrekkelijk zijn.

Duidelijke visie

Dekker beaamt dit en voegt toe. „Belangrijk is ook dat de fondsmanager een duidelijke visie heeft hoe een outperformance kan worden gerealiseerd. Dat gaat ook gemakkelijker in minder efficiënte markten zoals bij smallcaps of opkomende markten dan bij bijvoorbeeld grote Amerikaanse bedrijven. Duurzaam beleggen biedt ook kansen voor actieve beheerders, omdat dit heel veel onderzoek vergt. Bij ETF’s gaat dit computergestuurd en dus minder nauwkeurig.”

Fondsbeheerder Sander Zondag van het bij particulieren populaire beleggingsfonds Obam noemt nog een duidelijk nadeel van indexbeleggen. „Veel bedrijven waarin je via een ETF belegt, ken je niet of nauwelijks. Er zitten vaak bedrijven in die op lange termijn nauwelijks winstgevend zijn, zoals luchtvaartmaatschappijen. Die wil je als belegger juist vermijden.”

 

Bron: Telegraaf


Gerelateerde artikelen