Bureau RMC: Nederlandse winkelstraten steeds rustiger

Winkelen in de Rotterdamse Koopgoot

De maatregelen van de Nederlandse overheid om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, hebben effect op de drukte in de winkelstraten. Bureau RMC houdt de winkelstraatdrukte bij en noteerde een afname van gemiddeld 69,6 procent in de vorige week, ten opzichte van dezelfde week in 2019.

De drukte neemt bovendien steeds sneller af: op maandag 16 maart was het 43 procent rustiger dan de maandag ervoor, op zondag 22 maart al 58 procent rustiger dan dezelfde zondag een week eerder. Dat meldt Bureau RMC in een persbericht.

Deze relatieve rust is volgens RMC een gevolg van de oproepen van de Nederlandse overheid en de RIVM om waar mogelijk thuis te blijven, grote groepen mensen te vermijden en onderling 1,5 meter afstand te houden. Daarnaast sluiten veel winkels uit eigen wil hun deuren, in verband met gezondheidsrisico’s of te lage inkomsten. Andere verkorten hun openingsuren.

Bureau RMC | Afname passanten in winkelstraten tussen 16 en 22 maart

Bureau RMC | Afname passanten in winkelstraten tussen 16 en 22 maart

Opvallend is dat de drukte sterker afneemt in grote steden als Amsterdam en Rotterdam ten opzichte van kleinere steden, zoals Hengelo en Alkmaar. De afname op de Rotterdamse Lijnbaan en de Amsterdamse Kalverstraat was vorige week respectievelijk 75 en 77 procent; de afname in de Jongemastraat te Bolsward was 24 procent, en die in de Torenstraat in Castricum 26 procent. De steden komen uit op een ongeveer gelijk aantal passanten per dag, zo meldt Bureau RMC.

Ook in steden waar de afname aan het begin van de week nog beperkt was, was het aantal passanten tegen het einde van de week flink teruggelopen. De Middelweg in Uitgeest was tot en met woensdag 18 maart nog geen 10 procent rustiger dan vorig jaar, maar op donderdag 19 maart plots 25 procent rustiger dan vorig jaar.

 

Bron: Fashion United


Gerelateerde artikelen