Deze kerstdis van de supermarkt komt als beste uit test

Kerst in de supermarkt

Geen tijd of zin om tijdens de feestdagen uren in de keuken te staan? Traditiegetrouw pakken de grootgrutters uit met een breed assortiment aan kant-en-klare kerstgerechten. Een panel met onder meer sterrenchef Ron Blaauw proeft.

Smaaktest kant-en-klare kerstmaaltijden

Ron Blaauw zien hannesen met een kant-en-klare ovenmaaltijd is toch een beetje alsof Klaas-Jan-Huntelaar opduikt in het derde elftal van voetbalvereniging Met Moeite Opgericht. Ietwat onwennig pulkt de sterrenchef het cellofaantje los en probeert hij het etiket onderop de verpakking te ontcijferen. Leesbril op. Bakje hoog boven zijn hoofd. ,,Ron, dat yoghurtje moet over de pompoen”, grijpt Karin Hamersma van de Amsterdamse kookboekenwinkel Mevrouw Hamersma – het proeflokaal van vandaag – al in. ,,En die rucola moet niet mee de oven in”, vult Maartje Nelissen van cateringbureau The Food Line-up aan. Chef-kok Leonardo Pacenti van restaurant Toscanini schudt meewarig het hoofd. ,,Als wij het al niet begrijpen, wat moet de gemiddelde consument dan?”

Het idee is simpel: we vroegen vier culinaire hoogvliegers om hun ongezouten mening over het kerstassortiment waarmee menig supermarkt in december haar schappen vult. Wie geen tijd, zin of kunde heeft om tijdens de feestdagen urenlang achter de pitten te staan, vindt bij de grootgrutter immers een karrenvracht kerstgerechten die hoogstens nog even de pan, oven of magnetron in hoeven. Het panel proeft een kleine dwarsdoorsnede; een enigszins willekeurige greep aan voor-, bij-, hoofd- en nagerechten. Omdat op het moment van proeven nog niet alle supermarkten hun kerstlijn hebben uitgestald, blijven er vier proefkonijnen over: Albert Heijn (Excellent), Lidl (Delicieux), Aldi (Prestige) en websuper Picnic (Henri).

De Jury

Ron Blaauw (51): Gelauwerde sterrenchef met onder meer drie eigen ‘gastrobars’.
Karin Hamersma (62): Heeft een eigen kookboekenwinkel en publiceert recepten in Het Parool.
Leonardo Pacenti (52): Met zijn restaurant Toscanini al dertig jaar een begrip in de hoofdstad.
Maartje Nelissen (31): Cateringkoningin van The Food Line-up: van festival tot bedrijfsdiner.

Albert Heijn: Excellent

Albert Heijn trapt af met zijn hasselback aardappelen (€1,99). Op zich prima piepers. Helaas zijn de snedes in de schil niet diep genoeg – waardoor het beoogde harmonica-effect achterwege blijft – en is de knoflook te overheersend. De stoofpeertjes met zwarte bessencompote(€4,49) vallen beter in de smaak. Nee, de originaliteitsprijs win je er niet mee. Maar wie maalt erom met zo’n frisse fruitsmaak en voortreffelijk een-tweetje tussen kaneel en kruidnagel?

Ook het zwaardere werk stelt niet teleur. Het bladerdeeg van de hertenpie (€2,89) komt goudbruin en knapperig uit de oven. De vulling is bovendien niet slecht: lekkere hertenragout en champignons, alleen net wat te zoet door (te) gul gestrooi met ui en rozijn. ,,Een prima keus met een lekkere plak gebakken bloedworst erbij”, oppert chef-kok Blaauw. ”

Ook aan de vegetariërs is gedacht. De schorseneren met kaas en amandelstukjes (€3,99) zijn volgens het panel een gedurfde, eigentijdse en lekkere keuze. Geen gerecht voor je Instagram echter: eenmaal gesmolten straalt het kaaspapje meer studentenmaal uit dan kerstdiner.

De vegetarische notenroast (€5,99) is vele malen fotogenieker. De hazelnoten zijn net wat te grof, maar verder kent deze smeuïge groenteslof (denk: spinazie, zoete aardappel en erwten) ook qua smaak en mondgevoel geen minpunten.

Alleen qua nagerecht laat Albert Heijn onnodig punten liggen. De red velvet cake (€3,99) is op het oog weliswaar een vrolijk slot van elk feestdiner, maar zo zuurstokkenzoet dat-ie eigenlijk met aanvullende tandzorg zou moeten komen.

Eindoordeel: Vlees en vega, klassiekers en eigentijdse interpretaties; het kerstassortiment van Albert Heijn heeft alle varianten in huis en is over de hele breedte ook van prima kwaliteit.

Aldi: Prestige

Aldi opent het bal met twee varianten groentecarpaccio (€1,19). Om de vergelijking met de flinterdunne vleeslapjes te kunnen doorstaan, hadden de forse plakken biet en courgette een heel stuk fijner gemoeten. De rauwe courgette wordt bovendien omlijst met een droog allegaartje aan overheersende tomaat, bleekneuzige pijnboompitjes en wat pesto, rucola en kaassnippers: een keuze zo saai als de kersttrui van Maarten van Rossem. De bietenvariant behaagt heel wat beter dankzij het lekkere balsamicozuurtje.

De gevulde champignons (€2,99) liggen lekker in de mond, maar de rullige kruidenkaas blijft achter. De ogenschijnlijk onsmeltbare geitenkaasbolletjes van de gevulde portobello (€2,99) laten eveneens te wensen over, net als de taaie zwam zelf en de gedroogde oregano.

Als hoofdgerecht biedt Aldi naast veel vlees onder meer een ovenschotel pompoen rozemarijn (€2,99). De knaloranje pompoen, gele wortel en robijnrode cranberry’s ogen samen mooi kleurrijk.

Helaas voegt de yoghurtdressing niets toe, schrompelt de rucola direct ineen en zijn de groentes zo divers van formaat dat een gelijkmatige garing schier onmogelijk blijkt. De ovenschotel lof ham-kaas (€2,99) komt zonder dressing en kampt in de oven dan ook al snel met gerimpelde billetjes en overige uitdrogingsverschijnselen.

Worden die tekortkomingen in de toetjesronde nog goedgemaakt? Helaas. De profiteroles (€2,39) drijven in zo’n riant bad van chocoladesaus dat het deeg van de soesjes te zompig is geworden.

Eindoordeel: De kerstlijn van Aldi blinkt niet uit in originaliteit, noch culinair vernuft. Te veel schoonheidsfoutjes en saaie kookkeuzes.

Lidl: Delicieux

Een bundeltje haricots verts met een reepje spek is een bescheiden kerstklassieker. Helaas komen de bonenrolletjes (€2,99) van Lidl merkbaar uit het vriesvak en smaken de vleeskorsetjes wrang. ,,Ik begrijp bovendien echt niet waarom je dit als kant-en-klaarpakket zou kopen, terwijl je het in een minuut vers kunt maken”, zegt chef Pacenti. ,,Je wint er niets mee.”

De groene bonenburgertjes (€1,50) bezorgen gelukkig beterschap: prima vegaschijfjes – voor op de borrelplank of in het gourmetpannetje – met een fijne vleug komijn en een mondgevoel dat bijkans vlees benadert. Nog meer hulde is er voor de mini-aardappelgratins(€1,79). Deze torentjes groentepuree – in de smaken kastanje/eekhoorntjesbrood, asperge/parmezaan en pastinaak/aardpeer – zijn niet alleen een origineel alternatief voor de eeuwige aardappeltoefjes, maar bovenal keurig van smaak. Helaas komt Delicieux daarna met het ietwat teleurstellende hoofdgerecht: de gemarineerde zalm in bladerdeeg (€4,99). Dankzij de volvette structuur staat de vis zonder meer zijn mannetje, maar het bladerdeeglaagje komt niet uit de verf en ook de marinade is eerder een dissonant.

Gelukkig is er nog het smakelijke slotstuk: een selectie van taartjes (€2,99) dat de andere nagerechten met overmacht verslaat. Het chocoladetaartje is lekker luchtig, het bavaroisachtige aardbeiengebakje behoudt ook uit de vriezer zijn knapperige bodem en met de frisfruitige passievrucht van het cheesecakeje krijgt die koude kerst ineens een tropisch tintje.

Eindoordeel: Delicieux heeft toppers en tegenvallers. Dus wie selectief shopt, vindt voldoende positieve uitschieters tegen zachte prijzen.

Picnic haalt slecht beoordeelde kerstproducten uit de handel

De hazenpeper, knolselderijtruffelstamppot, de risotto funghi en de kreeftensoep van Henri: de producten uit de kerstlijn van onlinesupermarkt Picnic kregen stuk voor stuk een dikke onvoldoende van ons panel.

Omdat de producten van Picnic tijdens het proeven zo detoneerden met die van de concurrentie, en het oordeel zo negatief uitviel, besloten we Picnic om een reactie te vragen. ,,We zijn geschrokken van de resultaten en hebben de producten meteen uit het assortiment gehaald’’, zegt Picnic-woordvoerder Romke Spierdijk. ,,Omdat Henri een gerenommeerd bedrijf is dat veel aan horeca levert, gaan we met hen nog een keer naar de receptuur kijken.’’ Andere, niet door ons panel geproefde kerstproducten uit de Henri-lijn zijn nog wel verkrijgbaar.

Bekijk ook de video met de smaaktest door de jury op www.destentor.nl.

 

Bron: De Stentor


Gerelateerde artikelen