Fors lagere straf voor vastgoedfraude VSM

18Beleggen in kantoren

De hoofdverdachte in de beleggingsfraudezaak rond Vastgoed Solide Maatschappij (VSM) heeft een flink lagere straf gekregen. Vanwege juridisch-technische redenen valt de in 2014 opgelegde gevangenisstraf van drie jaar voor verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen ruim een jaar lager uit.

Uit een vorige week gepubliceerd arrest van de Hoge Raad blijkt dat Paul T. nog eens een maand minder celstraf hoeft uit te zitten voor zijn aandeel in de vastgoedfraude waarbij zo’n 580 beleggers zijn opgelicht voor €12 mln. Eerder oordeelde het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden al dat T. twee jaar de cel in moest, terwijl de rechter in eerste aanleg 36 maanden had opgelegd.

Vastgoedbedrijf VSM haalde zo’n €27 mln aan obligaties op bij beleggers en dat geld zou worden gestoken in Nederlands vastgoed. In werkelijkheid ging er slechts €10 mln in kantoren. Veel geld werd uitgeleend aan moederbedrijf Apex, dat in de problemen kwam omdat het de leningen niet kon terugbetalen. Desondanks ging T. door met het betalen van grote sommen geld aan zichzelf. Daarmee werden beleggers gedupeerd.

Strafvermindering

Opvallend is dat de strafvermindering van drie jaar naar 23 maanden vooral te maken heeft met technische aspecten. De fraude vond plaats tussen 2005 en 2010, maar T. kreeg pas in 2014 zijn straf opgelegd en ging daarna in hoger beroep. Aangezien die pas in 2018 door het Hof werd gepubliceerd, betekende dit dat de zaak inmiddels deels was verjaard. Bovendien liet de cassatie zo lang op zich wachten, dat dit voor de Hoge Raad reden was de straf met nog eens een maand in te korten.

De honderden beleggers in VSM zullen waarschijnlijk niets van hun geld terugzien. Vastgoedbelegger Annexum wikkelde de portefeuille af, maar het bedrag dat daarmee werd verdiend, ging vooral naar de banken omdat die hypotheken verstrekten. Beleggers hebben ‘haast niets’ van hun inleg teruggezien, laat bestuursvoorzitter Huib Boissevain van Annexum weten.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen