Hema onderdeel concurrentiestrijd tussen Jumbo en Ahold Delhaize

HEMA-producten nu ook in het schap bij Jumbo

Ahold Delhaize overweegt om zich te mengen in de strijd om Hema. Het supermarktconcern heeft daartoe zakenbank Lazard in de arm genomen. Potentiële kopers van Hema hebben tot maandag 13 juli om hun interesse voor de winkelketen kenbaar te maken.

In het kort

  • Ahold Delhaize overweegt zich in de strijd om Hema te mengen.
  • Het zou vooral willen voorkomen dat concurrent Jumbo met Hema aan de haal gaat.
  • Het supermarktconcern bood al twee keer eerder op de warenhuisketen.

De insteek van Ahold Delhaize zou vooral defensief zijn: het moederbedrijf van Albert Heijn wil voorkomen dat concurrent Jumbo met Hema aan de haal gaat. Dat zeggen verschillende bronnen, op voorwaarde van anonimiteit. Een woordvoerder van Ahold Delhaize wil niet reageren.

Ahold Delhaize wil niet alleen Jumbo de pas afsnijden, maar hoopt ook dat een overname van Hema kruisbestuiving zou opleveren. Zo zou Albert Heijn zijn Ah to go-formule ook kunnen uitbaten in Hema-winkels.

Lazard is goed bekend met Hema. De zakenbank adviseerde eerder dit jaar de Nederlandse overheid, toen Hema daarbij aanklopte voor steun.

Felle concurrentie met Jumbo

De naam Jumbo zingt al langer rond als potentiële koper. De supermarktketen uit Veghel en Hema kennen elkaar goed. Zo liggen Hema-spullen sinds vorig jaar in de supermarkten van de Brabanders. Ook nam Jumbo zeventien stadswinkels van het winkelconcern over. Hema-topman Tjeerd Jegen noemde het familiebedrijf eind juni zelfs een droomkandidaat voor overname.

Kort daarop ontkende Jumbo-cfo Ton van Veen in De Telegraaf dat het de ambitie heeft Hema te kopen. Maar blijkbaar is Ahold Delhaize daar niet zo zeker van. Zijn Albert Heijn-supermarkten vechten een felle concurrentiestrijd uit met Jumbo. De marktleider ziet zijn geelgekleurde tegenstrever steeds vaker opduiken in gebieden waar Albert Heijn traditioneel de dienst uitmaakt.

Zo probeert Jumbo zijn positie in de grote steden te versterken, wat bijvoorbeeld vorig jaar lukte door zes winkels over te nemen van luxesuper Marqt. Dankzij de samenwerking met Hema heeft Jumbo ook op NS-stations voet aan de grond gekregen. De supermarkt levert daar het vers-assortiment.

Met de overname van Hema zou Jumbo een grote slag slaan. Hema heeft 771 winkels in binnen- en buitenland. Jumbo telt 700 filialen in Nederland en België.

In handen van schuldeisers

Hema is sinds vorige maand in handen van een groep schuldeisers. Zij grepen de macht bij het bedrijf, in ruil voor het wegstrepen van €300 mln aan schulden. Daarmee nam Hema na anderhalf jaar alweer afscheid van Marcel Boekhoorn als eigenaar.

De schuldeisers willen Hema het liefst zo snel mogelijk weer doorverkopen. De Amerikaanse zakenbank Moelis & Co peilt de komende maanden de interesse. Als dit verkooptraject een goed bod oplevert, wisselt Hema alweer van eigenaar.

Meerdere kapers op de kust

Ahold Delhaize is niet de enige partij met interesse in Hema. Eerder meldde Blokker-eigenaar Michiel Witteveen zich. Hij ziet allerlei synergievoordelen in een combinatie van beide Nederlandse warenhuisketens. Daarnaast heeft investeringsmaatschappij Parcom zich gemeld. En deze week verscheen ook Flacks Group op het toneel. Deze in Miami gevestigde investeerder heeft volgens de Britse krant The Times een bedenkelijk staat van dienst met het kopen van bedrijven in de problemen.

Ahold Delhaize heeft al twee keer eerder interesse getoond in Hema. In 2007 ging de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital er met de verkoper van tompoucen en rompers vandoor. Drie jaar later zetten de Britten het bedrijf alweer te koop.

Toen toonde Ahold Delhaize opnieuw interesse. Een koopcontract zou zelfs op een haar na getekend zijn. Ahold had destijds naar verluidt €1,3 mrd. inclusief schulden over voor Hema. Lion wilde echter meer. De deal zou zijn gestrand op een prijsverschil van enkele tientallen miljoenen.

Nadat Ahold Delhaize naast Hema greep, kocht het Bol.com voor €350 mln. Dat bleek een schot in de roos. De webwinkel groeit jaar op jaar met dubbele cijfers. Bol.com draaide vorig jaar een omzet van €2,8 mrd., ruim zeven keer meer dan toen Ahold Delhaize de webwinkel in 2012 inlijfde.

 

Bron: FD


Gerelateerde artikelen