JLL: Nederland in top 10 meest transparante vastgoedlanden

Wereldwijd beleggen in vastgoed

In de commerciële vastgoedsector ligt steeds meer nadruk op maatschappelijk verantwoord ondernemen en wijdverbreid gebruik van nieuwe technologieën. Tevens zorgt de COVID-19-pandemie voor versnelde digitalisering en bevordering van het gebruik van technologie. Hoe doet Nederland het? 

De best presterende “Highly Transparent” markten, waaronder het VK, de VS, Australië, Frankrijk en Nederland, stellen hogere normen voor duurzaamheid. Frankrijk en Australië lopen voorop op het gebied van duurzaamheidstransparantie als eerste landen waar nieuwe initiatieven zoals normen voor zuinig watergebruik en kaders voor veerkrachtige bouw worden ingevoerd.

Landen die het sterkst zijn gestegen in de rangschikking doen soortgelijke inspanningen. Zo verhoogt Abu Dhabi de score dankzij overheidsinitiatieven voor de verbetering van de duurzaamheid van bedrijven en vastgoed. De winst van Costa Rica is gebaseerd op voortdurende verbeteringen in duurzaamheidsnormen. België is gestegen dankzij nieuwe eisen voor grote bedrijven om klimaatactieplannen door te voeren.

JLL | Top 10 'Highly Transparent' vastgoedmarkten wereldwijdJLL | Hoe transparant is vastgoed wereldwijd?

Duurzaamheid en proptech

“Transparantie in commercieel vastgoed is sinds 2018 vooral het gevolg van de inzet op duurzaamheid en proptech,” aldus Sven Bertens, head of Research & Strategy bij JLL Nederland. “Bedrijven richten zich structureel op maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarbij maatregelen op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur steeds vaker vrijwillig worden ingevoerd. Ook erkennen ze de noodzaak om een duurzame gebouwde omgeving te creëren.”

Toenemend gebruik van proptechplatforms

Een andere belangrijke factor bij transparantie is het volume aan vastgoedgegevens dat nu beschikbaar is als gevolg van het toenemende gebruik van platforms voor vastgoedtechnologie (“proptech”), digitale tools en “big data”-technieken. Het onderzoek voor de Global Real Estate Transparency Index werd uitgevoerd tijdens de begindagen van de COVID-19-crisis.

In het verleden zagen vastgoedmarkten zich bij de implementatie van nieuwe technologie vaak geplaatst voor uitdagingen. Bertens voegt hier aan toe: “De pandemie leidt tot versnelde verzameling en verspreiding in bijna realtime van nieuwe soorten niet-standaard of hoogfrequente data. In Nederland gaat dit verder dan de standaard vastgoeddata zoals transacties. Juist op het gebied van gezondheid, mobiliteit en ruimtegebruik is nu behoefte aan nauwkeurige en just-in-time gegevens. De Covid-19-pandemie zorgt daarmee mogelijk voor versnelde digitalisering en bevordering van het gebruik van technologie.”

Meeste verbetering in Azië

De markten in Zuid- en Zuidoost-Azië laten in het onderzoek van dit jaar de grootste verbetering op het gebied van transparantie zien. De meeste vooruitgang in de regio werd geboekt door India, waar de bevordering van het REIT-kader meer belangstelling trok van institutionele beleggers. India is ook doorgedrongen tot de top 20 voor transparantie op het gebied van duurzaamheid en is actief bezig met de uitrol van duurzaamheidswetgeving en -normen.

Ook in Thailand, Vietnam, de Filipijnen en Indonesië is de transparantie verbeterd, waardoor hun vastgoedmarkten langzamerhand steeds aantrekkelijker voor investeerders worden. Met name de topsteden in Thailand en Vietnam zijn gestegen naar respectievelijk “Transparant” en “Semi-transparant”.

China is een van de grootste stijgers dit jaar, waarbij Shanghai en Beijing voor het eerst in de categorie ‘Transparant’ terechtkomen. De twee grootste steden van China hebben de afgelopen twaalf jaar de grootste verbetering van transparantie wereldwijd laten zien. Daar plukken ze nu de vruchten van, met Shanghai regelmatig in de mondiale top-5 van steden voor grensoverschrijdende investeringen. Het momentum van transparantie wordt ondersteund door een snel groeiende proptechsector, bredere toepassing van duurzaamheidscertificering en betere coördinatie van ruimtelijke ordening.

Cruciaal

Vanwege stijgende druk van beleggers, bedrijven en consumenten moet de transparantie in vastgoed verder en sneller verbeteren om te kunnen concurreren met andere beleggingscategorieën en te voldoen aan de hogere verwachtingen over de rol van de sector bij het leveren van een duurzame, veerkrachtige en gezonde gebouwde omgeving.

“Nu innovatie in het gebruik van nieuwe technologieën zich steeds verder uitbreidt, in combinatie met veranderende regelgeving mede als gevolg van de Covid-19-pandemie, is het voor de vastgoedsector van cruciaal belang om meer samen te werken met overheden en het maatschappelijk middenveld om meer transparantie te bewerkstelligen,” aldus Bertens.

 

NVM en Heyday

Bertens voegt hier aan toe: “Binnen JLL Nederland zoeken we actief de samenwerking op met diverse partijen. Twee recente voorbeelden zijn ons lidmaatschap bij de NVM, met als doel om de Nederlandse vastgoedmarkt op het gebied van datadeling nog transparanter te maken. Maar ook onze nieuwe samenwerking met Heyday waarmee we een werkplekreservering-app hebben ontwikkeld zodat medewerkers veilig(er) op kantoor kunnen terugkeren. Daarnaast lopen er nog diverse gesprekken op het vlak van proptech en duurzaamheid waarover we mogelijk binnenkort meer kunnen vertellen.”

 

Bron: VastgoedJournaal


Gerelateerde artikelen