Update | Hoe werkt de nieuwe Wet Betaalbare huur en wat zijn de gevolgen?

De Tweede Kamer heeft met een ruime meerderheid het Wetsvoorstel Betaalbare huur aangenomen. Deze nieuwe wet heeft tot doel om te hoge huren in het middensegment aan banden te leggen en de positie van huurders beter te beschermen. Het demissionaire Kabinet stelde dat de wet zodanig is vormgegeven dat ook investeringen in de middenhuur blijven lonen. Ook de Eerste Kamer stemde in met het voorstel, daarmee is de inwerkingtreding van de wet op 1 juli 2024 een feit. Hoe ziet deze Wet Betaalbare huur eruit en wat betekent zij voor de woningfondsen van Annexum?

De nieuwe wet in een notendop:

  • Speerpunt van de wet is het uitbreiden van het woningwaarderingsstelsel (WWS), een op punten gebaseerd systeem om de maximale huurprijs van een woning vast te stellen. Daarbij tellen criteria als de grootte van de woning, de locatie, het energielabel en de kwaliteit van het pand.
  • De wet bevat ook maatregelen om de frequentie en omvang van huurverhogingen te reguleren, waardoor huurders meer stabiliteit en voorspelbaarheid hebben in hun woonkosten.
  • De aanname is dat de voorgestelde maatregelen op termijn 300.000 huurders gemiddeld €190,- per maand gaan schelen. Ook zullen ruim 160.000 woningen die momenteel nog in de vrije sector worden verhuurd, onder de gereguleerde huur vallen.

Relevante wijzigingen sinds de inwerkingtreding op 1 juli 2024:

  • Toepassing op alle verhuurde woningen: De wet geldt voor iedereen met een verhuurde woning, ongeacht het doel van de investering (pensioen, kinderen, etc.). De huurcommissie kan ingrijpen als de verhuurder zich niet aan de regels houdt.
  • Drie segmenten van huurprijzen:
    • Sociale huur: tot 143 punten, huurprijs tot €892,08.
    • Middenhuur: 144 – 186 punten, huurprijs tot €1157,95
    • Vrije sector: vanaf 187 punten, markthuur.
  • Verantwoordelijkheid voor puntentelling: De verhuurder is verantwoordelijk voor het correcte aantal punten dat een woning heeft. Fouten kunnen leiden tot boetes en huurverlagingen.
  • Lopende contracten en overgangsregime: Voor woningen met 143 punten of minder kan de huurder direct huurverlaging aanvragen. Voor woningen tussen de 143 en 186 punten geldt de dwingende prijs bij nieuwe contracten. Voor woningen met 187 punten of meer gelden geen maximale huurprijzen.
  • Einde tijdelijke contracten: Sinds 1 juli 2024 mogen er geen tijdelijke contracten meer worden aangegaan, behalve in uitzonderlijke gevallen (zoals studenten, urgent woningzoekenden, etc.).

Wat zijn de reacties op de Wet Betaalbare huur?

Zeker onder (institutionele) beleggers is er veel kritiek, en ook de Raad van State sprak zich ertegen uit. De grootste zorg is dat het huurplafond het aanbod van huurwoningen gaat verminderen. Investeerders zullen immers geneigd zijn hun huurwoningen te verkopen en minder in nieuwbouw te investeren. Dat leidt tot een krimpende huurmarkt en hogere prijzen voor huurders.

Wat betekent de Wet Betaalbare huur voor de woningfondsen van Annexum?

De effecten van de wet worden met name gevoeld in de centra van de grote steden en niet in de woongebieden waar wij overwegend actief zijn. De nieuwe wet heeft dan ook niet of nauwelijks impact op de woningfondsen van Annexum. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomsten met onze beleggers hebben wij de eventuele impact per individueel fonds toegelicht. Het is onze inschatting dat de gevolgen van de nieuwe wet op vastgoedbeleggers die te vergelijken zijn met Annexum beperkt zullen zijn. Overigens blijven wij ontwikkelingen rond de Wet betaalbare huur op de voet volgen.

_____________________________________________________________________________________

Bent u geïnteresseerd in meer nieuws zoals dit? Meld u dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Aanmelden voor nieuwsbrief


Gerelateerde artikelen